Hlavní obsah

Diamo připravuje projekt průzkumu ložiska zlata na Jesenicku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Státní podnik Diamo zahájil přípravu projektu geologických prací v oblasti zrušeného ložiska zlata ve Zlatých Horách na Jesenicku, pomocí kterého tam hodlá zmapovat aktuální zásoby tohoto drahého kovu.

Článek

Geologický průzkum potrvá tři roky a jeho výsledky budou využity ke stanovení podmínek využitelnosti ložiska u Zlatých Hor. Těžba zlata se tam zatím neplánuje. ČTK to dnes sdělil ředitel podniku Diamo Ludvík Kašpar.

Průzkumné práce v okolí Zlatých Hor nedávno povolilo Ministerstvo životního prostředí. Podle Kašpara budou zaměřeny na území o rozloze 5,88 kilometru čtverečního. Diamo je zahájí po projednání projektu s úřady, obcemi a vlastníky pozemků a jejich schválení.

„Naším úkolem je hájit veřejné zájmy státu v oblasti využití superstrategických surovin EU a některých dalších surovin. Tímto projektem pokračujeme v plnění vládních usnesení z roku 2017 týkajících se nerostných surovin. Výsledky pomohou při budoucím rozhodování, pro které bude stěžejní mít dostatek relevantních informací o ložisku a možnostech jeho případného využití,“ uvedl Kašpar.

Vláda díky důkladnému průzkumu ložiska bude mít informace o možnosti využití zásob zlata a dalších prvků v okolí Zlatých Hor. Ministerstvo průmyslu a obchodu v roce 2016 prozatím upustilo od záměru obnovit tam těžbu zlata, protože by se podle tehdejších propočtů kvůli nízkým cenám tohoto drahého kovu nevyplatila. Ceny zlata od té doby opět vzrostly.

Projekt geologických prací zpracovává Diamo pro oblast zlatohorského důlního rudního revíru a odkaliště. Odborníci zhodnotí dříve provedené odhady zásob zlata a udělají jejich nový výpočet. Průzkum je prvním krokem, na jehož základě pak vydává Ministerstvo životního prostředí osvědčení o ložisku a jeho ochraně. Průzkum ložiska podle ministerstva neznamená, že těžba zlata na Jesenicku bude automaticky obnovena.

V případě získání osvědčení o ložisku odebere Diamo technologické vzorky. Pomocí laboratorních testů pak bude ověřeno, jakými postupy lze získat z rudy zlato, a to bez využití technologie kyanidového loužení. Kromě vzorků rud se odeberou i vzorky z odkaliště, které budou testovány na přítomnost zlata a dalších strategických prvků v uložených úpravárenských odpadech. DIAMO chce na projektu spolupracovat vysokými školami a výzkumnými ústavy.

Reklama

Doporučované