Hlavní obsah

Díky nové cyklostezce lidé bezpečně překonají silnici v Olomouci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Olomouci byla zahájena stavba další části Jantarové cyklostezky, díky které budou moci cyklisté bezpečně překonat rušnou Hodolanskou ulici. Zatímco nyní musí silnici přejíždět, po dokončení úseku budou jezdit pod mostem.

Článek

Stavba cyklostezky byla zahájena v ulici U Ambulatoria a pokračovat bude pod tramvajový most v Hodolanské ulici. Nový úsek povede cyklisty po levém břehu Bystřice až k lávce, kde se na křižovatce ulic Lermontovova a Bystrovanská napojí na hotovou část Jantarové cyklostezky vedoucí dál do Bystrovan.

„Nový úsek o délce 710 metrů pokryje asfalt, doplní jej veřejné osvětlení, dopravní značení a mobiliář. Stavba ale hlavně definitivně vyřeší nebezpečné přejíždění cyklistů přes frekventovanou Hodolanskou ulici, protože je nově bezpečně převede pod mostem mimo tuto rušnou komunikaci,“ sdělil primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Po letech se tak obnoví komunikace, která v tomto úseku dříve byla. „V 80. letech minulého století ji ale přerušila stavba tramvajového mostu, který zamezil průchodu pěších a průjezdu cyklistů pod ním,“ uvedl Major.

Do výstavby cyklostezky město investuje z vlastních zdrojů téměř tři miliony korun. „Zbytek pokryjí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 6,3 milionu a Olomouckého kraje ve výši 1,4 milionu korun,“ uvedl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Nový úsek jako poslední doplní trasu nadregionální Jantarové stezky, která protíná Olomouc. Místem nové cyklostezky projede o víkendech v průměru 1248 cyklistů, v pracovní dny 1431 cyklistů. Mnoho z nich jezdí na kole do práce. V dosahu budované cyklostezky je totiž šest průmyslových zón se 125 firmami, které zaměstnávají 4243 lidí.

Reklama

Doporučované