Hlavní obsah

Díky, že jste mě nechali být Ďáblem navždy. New Jersey Devils slavnostně vyřadili číslo Patrika Eliáše

New Jersey Devils ocenili kariéru Patrika Eliáše. Jeho dres vyvěsili ke stropu haly.Video: Karolína Bulisová, AP

 

Reklama

Třetí český hokejista už má svůj dres vyvěšený pod stropem haly týmu kanadsko-americké NHL. New Jersey Devils tak ocenili výkony útočníka Patrika Eliáše. Za více než dvacet let v zámoří nikdy neoblékl dres jiného týmu.

Článek

Dres s číslem 26 už v hokejovém týmu New Jersey Devils žádný hráč neoblékne. Klub na slavnostním ceremoniálu ocenil dvacetiletou kariéru českého útočníka Patrika Eliáše. Rodák z Třebíče, který za Devils odehrál 1402 utkání, je tak třetím českým hokejistou, kterému se takové pocty dostalo.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru vévodí několika klubovým statistikám, drží rekordy v počtu střelených branek, asistencí, bodů, gólů v přesilovkách a i vítězných gólů. Jeho kariéra je v NHL spojená pouze s týmem Ďáblů z New Jersey a mezi fanoušky je tak Eliáš považován za klubovou legendu.

I proto byl skoro hodinový ceremoniál plný emocí. Sám Eliáš měl při ceremoniálu proslov, při kterém děkoval všem lidem, již mu během dlouhé kariéry pomohli. „Byli jste tu pro mě, když jsem to potřeboval. Je mi ctí, že číslo 26 tu bude navždy mezi ostatními skvělými Ďábly. Z hloubi srdce děkuji za to, že jste mě nechali být Ďáblem navždy,” řekl mimo jiné dojatý hokejista.

V hale Prudential Center zazněla i čeština. A to ve chvíli, kdy Eliáš děkoval rodičům a bratrům. „Mami, tati, chtěl bych vám poděkovat za to, co jste obětovali nejen pro mě, ale i pro bráchy, za vaši lásku a podporu. Mám vám moc rád.” V tu chvíli už se neubránil slzám.

K prvnímu utkání v NHL nastoupil Eliáš v roce 1995, draftován byl o rok dříve. V letech 2000 a 2003 s týmem získal Stanleyův pohár. Jediným momentem, kdy zvažoval odchod z New Jersey, byl rok 2005. Tehdy byl krůček od přestupu k rivalům New York Rangers. „Rozhodoval jsem se srdcem. Dalších deset let jsem tak zůstal tady, kam patřím,” vzpomínal.

K poslednímu zápasu nastoupil v sezoně 2015-2016, poté ukončil kariéru kvůli dlouhotrvajícím problémům s kolenem.

Reklama

Doporučované