Hlavní obsah

Diplomatka Hybášková vyvázla za nehodu v opilosti se zákazem řízení

Jana Hybášková.

Reklama

Žalobce podmíněně odložil případ dopravní nehody v opilosti diplomatky Jany Hybáškové. Zkušební dobu stanovil na rok a půl, stejnou dobu nesmí žena řídit.

Článek

Státní zástupce dnes podmíněně odložil případ srpnové nehody zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničí pro podporu Čechů do institucí EU Jany Hybáškové. Ženě stanovil zkušební dobu na rok a půl. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Hybášková se podle něj doznala, složila peníze na pomoc obětem trestné činnosti a zavázala se, že během zkušební doby nebude řídit motorová vozidla.

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 v dotazované věci dnešního dne rozhodlo tak, že podmíněně odložilo podání návrhu na potrestání. Zkušební doba byla státním zástupcem stanovena ve výměře 18 měsíců,“ řekl Cimbala. Hybášková podle něj splnila podmínky vyplývající z trestního řádu.

Seznam Zprávy zjišťují reakci Ministerstva zahraničních věcí. Sama Hybášková na dotazy zatím nereagovala.

Hybášková a ředitel odboru států Blízkého východu a severní Afriky Ministerstva zahraničí Petr Hladík měli v pražské Bělohorské ulici nehodu na konci srpna. Jejich auto nabouralo do čtyř dalších zaparkovaných vozidel a skončilo převrácené na boku. Oba diplomaté měli podle agentury Aktu.cz při dechové zkoušce přes 1,5 promile alkoholu v krvi. Policisté se nejprve domnívali, že auto řídil Hladík, k řízení se ale přiznala právě Hybášková. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Ministr zahraničí Jan Kulhánek (ČSSD) novinářům dříve řekl, že pokud diplomaté takto nezodpovědně jednali, bude chtít po státním tajemníkovi, pokud to bude právně možné, aby z toho pro ně vyvodil důsledky. Kdyby se ukázalo, že šlo o trestný čin, mohlo by se to podle něj dotknout i jejich prověrek.

Hybáškové policisté sdělili podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozilo jí až tříleté vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Případ prověřovali v tzv. zkráceném řízení, v němž sdělení podezření znamená prakticky totéž, co sdělení obvinění v klasickém trestním řízení. Státní zástupce ve zkráceném řízení nepodává k soudu obžalobu, ale návrh na potrestání.

Podezřelá se mimo jiné k činu doznala, složila na účet státního zastupitelství peněžitou částku.
Aleš Cimbala, mluvčí pražského městského státního zastupitelství

„Podezřelá se mimo jiné k činu doznala, složila na účet státního zastupitelství peněžitou částku určenou státu na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti podle zvláštního právního předpisu a též se zavázala, že se po zkušební dobu zdrží řízení všech motorových vozidel,“ dodal mluvčí Cimbala.

Reklama

Doporučované