Hlavní obsah

Divadelní festival Jiráskův Hronov nabídne desítky představení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Festival amatérského divadla Jiráskův Hronov nabídne desítky představení. Bude se konat v Hronově pojednadevadesáté, a to od pátku 30. července do soboty 7. srpna.

Článek

Organizátoři označují akci za nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě. Slavnostní zahájení a zakončení bude podpořeno kejklířským divadlem Chůdadlo.

„Vlivem už více než rok trvajících omezení spojených s pandemií koronaviru byl finální program sestaven doslova na poslední chvíli. Prvním představením bude v pátek 30. července v Jiráskově divadle hra Náchodské divadelní scény nazvaná Generálka Jeho Veličenstva. Slavnostní zahájení je naplánované na sobotní odpoledne na náměstí před divadlem,“ řekl ČTK programový ředitel festivalu Jan Julínek.

Loni se festival kvůli pandemii konal, ale v komorní podobě, jen na dvou místech, místo čtyř. „Letos jsme původně plánovali také jen dva hrací prostory, ale nakonec po uvolnění opatření jsme přidali ještě jeden. Letošní ročník v plném rozsahu nebude, ale bude ve větším, než byl loni,“ řekl Julínek.

Hlavní program nabídne 22 inscenací v 76 představeních, doprovodný a venkovní off program dalších více než 40 divadelních představení a přes 20 koncertů. Diváci se mohou těšit například na Divadlo Drak Hradec Králové, divadlo Buchty a loutky nebo na inscenaci pohybového divadla LINDO HOP! a Originálního Pražského Synkopického Orchestru.

„Program je tradičně složen z Hlavního programu, ve kterém jsou soubory a inscenace nominované a doporučené z celostátních přehlídek Šrámkův Písek, Mladá scéna, Dětská scéna, Wolkrův Prostějov, Loutkářská Chrudim, Divadelní piknik Volyně a Krakonošův divadelní podzim. Dále je hlavní program doplněn inspirativními představeními,“ uvedl Julínek. Podle něj bude největším tahákem představení Divadla Na zábradlí Hamleti v režii Jana Mikuláška.

Hrát se bude v Jiráskově divadle, Sálu Josefa Čapka, Myšárně, bude připravena velká a malá stage v parku a další program bude v Meditační zahradě a na náměstí Čs. Armády. Nebudou chybět výstavy, semináře a také tzv. Problémový klub, kde divadelníci diskutují nejrůznější témata. Seminářů bude 11, do kterých je přihlášeno na 130 seminaristů. V parku bude každý den pro děti pohádka, pro dospělé další divadelní představení a koncerty.

Novinkou je spuštění nového zpravodajského webu JiraskuvHronov.info, kde návštěvníci najdou aktuality z festivalu včetně blogu a každodenního zpravodaje. Více o programu je na webu.

Organizátoři uvádějí, že festival vznikl v roce 1931 a nepřerušila ho ani druhá světová válka. Od roku 1991 se přehlídky účastní i zahraniční soubory. Jiráskův Hronov je kulturním dědictvím ČR. Festival získal vyznamenání organizace AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur / International Amateur Theatre Association), která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů amatérského divadla na světě.

Reklama

Doporučované