Hlavní obsah

Dividendy míří i do Česka. Sazka inkasovala ze zahraničí čtyři miliardy

Do Sazka Group patří i tradiční česká společnost Sazka.

Reklama

Loterijní společnost Sazka Group bude letos inkasovat ze svých dceřiných společností v zahraničí výrazně přes čtyři miliardy korun.

Článek

Česká loterijní společnost Sazka Group, která patří Karlu Komárkovi, úspěšně inkasuje dividendy ze svých dceřiných firem v ostatních státech Evropy. I přes nepříznivou situaci v loňském pandemickém roce letos už dostala (či v průběhu roku dostane) 148,1 milionu eur, tedy 3,8 miliardy korun. Vyplývá to z finančních výkazů společnosti.

Největší podíl na zisku si vyplatila z rakouských loterií. První splátka 60,7 milionu eur už proběhla v dubnu, druhá splátka 30,3 milionu eur pak je naplánována na říjen letošního roku. Dividendy proudily i z Itálie, odkud Sazka Group získala 57,1 milionu eur. Dohromady je tedy schváleno a vyplaceno zmíněných 148,1 milionu eur.

Další peníze však připutují do Prahy ještě z Řecka. V tamní loterijní společnosti OPAP ještě letos Sazka zvyšovala podíl a aktuálně drží 44,33 procenta. „Výsledná dividenda ještě nebyla schválena valnou hromadou,“ komentovala dění v Řecku pro SZ Byznys šéfka komunikace Sazka Group Lena Thakkar. Navržená dividenda je 0,45 eura na akcii a je splatná v srpnu.

Sazka Group, která patří do skupiny KKCG, loni vydělala 224 milionů eur (5,8 miliardy korun). Hrubé tržby z přijatých sázek stouply o šest procent na 2,02 miliardy eur (52,3 miliardy korun). Podzimní omezení kvůli opatřením proti šíření koronaviru ovlivnila hospodaření firmy v porovnání s jarním obdobím mnohem méně.

Sazka nyní směřuje velké úsilí k britskému trhu, kde se uchází o licenci k provozování britské národní loterie. Předsedou britského týmu pro výběrové řízení se stal britský podnikatel Keith Mills, který sehrál klíčovou roli v tom, že Londýn získal pořadatelství olympijských her v roce 2012.

Sazka Group stoprocentně vlastní českou společnost Sazka a má podíly v dalších evropských sázkových firmách. Loni v červnu se stala většinovým majitelem rakouské loterijní společnosti Casinos Austria, když v ní zvýšila svůj podíl na 55,48 procenta. Sazka Group také vlastní 44,33 procenta v největší řecké sázkové firmě OPAP a 32,5 procenta v italské společnosti LottoItalia.

Dividendy, které plynou z českých firem k jejich zahraničním matkám, často čelí útokům s politickým podtextem o „vyvádění zisků“. Sazka je tak příkladem, že peníze proudí i opačným směrem.

Reklama

Doporučované