Hlavní obsah

Divoký brexit by v Česku pocítili nejvíc automobilky a jejich zaměstnanci, říká ekonom

Rozhovor s hlavním ekonomem Czech Fund Lukášem Kovandou.Video: Anita Baselová, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brexit se blíží a bude tvrdý, tedy zřejmě bez dohody. Co z toho plyne pro Českou republiku?

Článek

Uzavření hranic, konec volného pohybu občanů, nedostatek paliva, potravin a léků, tak by to mohlo vypadat ve Velké Británii už 31. října v případě stále pravděpodobnějšího brexitu bez dohody. Vyplývá to z vládní analýzy, kterou získal list The Sunday Times a o které poslední dny píší britská média.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy tvrdý brexit neušetří ani Českou republiku. Negativní dopad bychom pocítili hlavně v automobilovém průmyslu, protože by se snížil odbyt aut vyrobených v Česku a určených k exportu do Velké Británie.

Zasaženo by bylo i tuzemské strojírenství, elektrotechnický a elektronický průmysl. Řečí čísel: ztráta desítek miliard korun a desítek pracovních míst.

To, že tvrdý brexit bude opravdu tvrdý i pro Čechy, potažmo další cizince nacházející se na území Velké Británie, dnes potvrdila i mluvčí premiéra Borise Johnsona. Podle ní volný pohyb občanů zemí Evropské unie tak jak funguje dnes skončí po odchodu Británie z bloku 31. října. Okamžitá změna se dotkne například lidí se záznamem v trestním rejstříku, vůči nimž bude uplatňován přísnější postup. O dalších změnách vláda jedná.

Ukončení volného pohybu občanů unijních států je dlouhodobou vládní politikou. Kabinet premiérky Theresy Mayové, kterou na konci července vystřídal Johnson, však plánoval přechodná opatření i v případě brexitu bez dohody. Ta měla platit do prosince 2020 a zachovat některá stávající pravidla.

Podle listu The Mail on Sunday ale nynější ministryně vnitra Priti Patelová dala úředníkům za úkol, aby našli způsob, jak ukončit volný pohyb osob už za osm týdnů. Do brexitu zbývá 73 dní.

Britská média nicméně spekulují, že zprávy o ukončení volného pohybu osob k 31. říjnu mají Bruselu vyslat signál o nekompromisním postoji Londýna s cílem dosáhnout nových jednání o brexitové dohodě. Takové rozhovory EU odmítá a trvá na dohodě připravené s Mayovou, tento dokument ovšem britský parlament třikrát odmítl.

Reklama

Doporučované