Hlavní obsah

Do boje s koronavirem se pustily technologické firmy. Mají šanci?

Foto: Shutterstock.com

Státní zaměstnanci měří na ulici ve Wu-chanu teplotu tamním obyvatelům.

Reklama

Čína, stejně jako ostatní země, strávila desetiletí investicemi a prací v technologickém sektoru. Teď doufá, že inovace pomohou udělat přítrž šíření nového koronaviru.

Článek

Čína čelí masivní krizi veřejného zdravotnictví, vláda proto tlačí na tamní technologické firmy, aby se připojily k boji proti epidemii. Technologické giganty reagovaly například rozmístěním autonomních vozidel, jež přivážejí zásoby zdravotnickým pracovníkům, nebo termálními kamerami, které vedou k lepší schopnosti detekce viru.

Není jasné, zda a v jakém množství mohou technologie nákazu, která už má na svědomí více než 2600 obětí, kontrolovat. Peking však dal najevo, že boj proti viru je národní prioritou, a technologické inovace považuje za důležitý pilíř.

„Boj proti epidemii nelze vyhrát bez podpory vědy a technologie,“ uvedl čínský prezident Si Ťin-pching začátkem února, jak informovala státní agentura Sin-chua. Dodal, že Čína by měla urychlit klinický výzkum vakcín a antivirových léčiv a rozšířit možnosti online nakupování pro desítky milionů lidí, kteří v obavě z nákazy zůstávají doma.

Čínský technologický růst

Úsilí Číny o vytvoření vlastního Silicon Valley se datuje do 80. let, kdy úřady začaly označovat části země jako „high-tech vývojové zóny“ zaměřené mimo jiné na spotřební elektroniku a biotechnologie. Těchto 168 zón v Číně vykázalo podle oficiálních statistik v roce 2018 příjmy více než 33 bilionů jüanů, v přepočtu téměř 110 bilionů korun.

Čína byla v roce 2018 domovem devíti z 20 nejcennějších technologických společností na světě. Podle analytika Danny Mu ze společnosti Forrester v Pekingu však technologie nebudou dominantní sektor, který by dokázal šířící se chorobu zlikvidovat. Dodal ovšem, že toto odvětví má své využití, zejména v oblasti dodávání potravin.

Výzkum léků a eliminace kontaktu

Společnost Tencent, která se specializuje na vývoj internetových služeb, médií, softwaru a umělé inteligence, nyní představila své superpočítačové vybavení. Jeho součástí jsou stroje, které dokážou provádět výpočty mnohem rychleji než běžné PC, takže mohou vědcům pomoci najít účinnou vakcínu proti šířícímu se koronaviru.

Firma Didi, dopravní a technologická společnost umožňující objednání přepravy osobním automobilem, zase nabízí pracovníkům, kteří pracují na vývoji léku, dopravu zdarma.

Jiné podniky vsadily na roboty. Například společnost Meituan Dianping, jejíž robot rozváží zákazníkům jídlo, takže nemusí riskovat nákazu návštěvou restaurace. Firma současně představila plán, ve kterém chce službu rozšířit do dalších měst.

Čínský gigant e-commerce JD.com mezitím představil autonomní roboty pomáhající s dodávkami zdravotnického materiálu. Služba zatím funguje ve Wu-chanu, odkud se virus začal šířit. Roboti, kteří vypadají a pohybují se podobně jako auta, dodávají balíčky do nemocnice, jež léčí primárně pacienty s koronavirem. Zvládnou vzdálenost přibližně 600 metrů, podle vedoucího pracovníka společnosti JD.com Čchi Kchunga však nová technologie ochránila jejich zaměstnance před možnou nákazou.

Další, kdo se do technologické výzvy zapojil, je čínský startup Shanghai TMiRob, který posílá desítky svých robotů přímo do nemocnic po celém Wu-chanu, kde dezinfikují prostory.

Foto: JD.com

Autonomní robot od firmy JD.com.

Obavy z dohledu

Během vypuknutí nákazy přišly ke slovu také drony. Podle technologické firmy MicroMultiCopter umožňuje jejich spuštění po celé zemi kontrolu velkých davů. Zdůrazňuje však, že technologie se využívá zejména pro případy, když by někdo potřeboval akutní lékařskou pomoc.

Použití bezpilotních dronů a dalších technologií spustilo v zemi diskuse o stále sílícím dozoru nad obyvateli, kterému se skupiny, které se zabývají lidskými právy a porušováním svobod, brání. Čína už dlouho používá techniku rozpoznávání obličeje, umělou inteligenci a další technologie k potlačování trestné činnosti a sledování svých občanů. A technologické společnosti, jako je Tencent, jsou léta obviňovány z cenzury politicky citlivých témat.

Reklama

Doporučované