Hlavní obsah

České laboratoře odhalily osm vzorků neznámé varianty koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Varianta delta v Česku stále dominuje. Objevují se ale i nové varianty viru.

Reklama

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o několika případech pozitivních vzorků koronaviru, které neodpovídají žádné známé a sledované variantě. Nové linie viru podle ústavu připomínají důležitost odpovědného cestování.

Článek

„Evidujeme celkem osm vzorků z diskriminační PCR, které by mohly odpovídat dosud neurčené linii covidu-19. Tyto nálezy pocházejí z různých laboratoří, nikoli tedy z jednoho místa. Jejich celogenomová sekvenace potrvá zhruba 14 dnů. Po diskriminační PCR nevykazují dle kolegů příslušnost k žádné ze sledovaných linií,“ uvedla ředitelka ústavu Barbora Macková.

Seznam sledovaných variant viru laboratořím vydává a pravidelně aktualizuje Světová zdravotnická organizace.

„V současné době se nové linie velmi sporadicky objevují po celém světě. Od června 2021 je dle informací Národní referenční laboratoře do mezinárodní databáze nahlášeno celosvětově 300 takových detekcí,“ dodala Macková.

Co se týče přesných čísel, v období od 30. července do 13. srpna má Národní referenční laboratoř k dispozici data z 1 738 provedených testů diskriminační PCR ze 68 laboratoří. Analýza dat potvrzuje variantu delta ve zhruba 95 procentech a alfu v méně než dvou procentech případů.

„Ostatní varianty nejsou pravděpodobně vůbec zachyceny,“ píše se v pravidelné zprávě SZÚ. U celogenomové sekvenace, která je dalším krokem k určení přesné příslušnosti vzorku z diskriminační PCR k variantě viru, prošlo procesem 508 vzorků s červencovým datem odběru. Až 481 spadá pod variantu delta, osm pod variantu alfa. V Jihomoravském kraji byly v červenci evidovány dva izolované záchyty varianty lambda.

Ústav také stále čeká na potvrzení či vyvrácení podezření na delta plus varianty ve dvaceti případech, které se zachytily už dříve.

Co je delta plus?

Varianta delta plus se v globálních databázích začala objevovat přibližně ve druhé půlce března. Od původní delty se liší tím, že navíc obsahuje mutaci K417N ve spike proteinu na povrchu viru. Mutace jako taková však není zcela nová, našla se třeba i mezi výbavou varianty beta.

Podle indických orgánů zabývajících se sekvenováním, které cituje server CNN, může delta plus vykazovat několik potenciálně problematických rysů, jako je lepší schopnost se šířit nebo se vázat k buňkám plic či schopnost částečně unikat protilátkám. Vše je ale třeba podrobit podrobnějšímu zkoumání. Experti proto zatím nechtějí dělat definitivní závěry.

„Variantu lambda je určitě pro odborníky důležité sledovat, a to z hlediska jejího chování a vývoje. Praxe však zatím neposkytuje data, která by dávala důvod se této varianty obávat ani z hlediska průběhu nemoci, ani z hlediska rychlosti šíření. V České republice jsou dosud celkem tři potvrzené izolované záchyty. Podle dostupných informací se dále nešíří,“ upřesnila ředitelka Macková.

Nové linie viru podle SZÚ připomínají také důležitost odpovědného cestování, tedy dodržování všech aktuálně platných hygienických pravidel a v případně nutnosti také důsledného dodržení uložené karantény po návratu do ČR. Pomoci omezit šíření viru tak může každý z nás.

Reklama

Doporučované