Hlavní obsah

Do Evropy chceme. Otázka života a smrti to ale není, zní z Plzně

Foto: Profimedia.cz

Viktoria Plzeň vyhlásila útok na titul. Jaké má ambice v evropských pohárech?

Reklama

Viktorii Plzeň čeká hned v úvodu sezony důležitá mise. Poté, co tým trenéra Adriána Guľy v pátek rozehraje nový ligový ročník domácím zápasem proti Opavě, čeká ho hned o pár dnípozději v Nizozemsku vstup do evropských pohárů.

Článek

V cestě bude viktoriánům příští týden ve středu stát AZ Alkmaar, v minulé sezoně druhý tým nizozemské ligy. Případná výhra by Viktorii Plzeň zajistila pozici ve skupinové fázi evropských pohárů. Hraje kvalifikaci Ligy mistrů, ale kdyby po postupu přes Alkmaar v dalším předkole vypadla, přesunula by se do skupiny Evropské ligy.

Předkola, kromě play-off Ligy mistrů, se hrají letos na podzim kvůli pandemické krizi na jediné vzájemné utkání. Pořadatelství 2. předkola Ligy mistrů přitom Nizozemcům určil los.

Plzeň před novou sezonou vyhlásila útok na titul. „Cíle máme jako vždy ty nejvyšší. I letos chceme v lize atakovat přední pozice, nemůžu říct nic jiného, než že si chceme vzít titul zpátky a prohnat Slavii i Spartu,“ zaznělo z úst ředitele klubu Adolfa Šádka v úvodu předsezonní tiskové konference.

Šádek si je vědom výrazně větších ekonomických možností Slavie a Sparty, i tak je ale dle jeho slov Plzeň na stejné startovní pozici jako konkurenti.

„V našem prostředí se peníze dají dohnat pílí a prací. Já se cítím výborně, nevím, jak kluci. Cítím se na stejné pozici jako konkurenti. Jsem přesvědčený, že jsme posílili. Kluci jsou připravení v blocích. Otázka je, jak budeme zvládat překážky a jak je přeskočíme. Já věřím, že budeme skákat dobře,“ pokračoval Šádek.

Jasný plán má Viktoria Plzeň i v evropských pohárech. „Co se Evropy týče, budeme se chtít probojovat do základní skupiny jedné ze soutěží,“ doplnil ředitel.

Příjmy z evropských pohárů jsou pro špičku české ligy podstatné, dle komentáře Adolfa Šádka by ale Viktoria další sezonu bez účasti v Evropě přežila.

„Postup do Evropy není stěžejní z ekonomického pohledu, spíše z toho sportovního či společenského. Nutnost je to pro nás spíše z důvodu sportovní konfrontace. Klub pandemické restrikce zasáhly i ekonomicky, není to ale o tom, že se musíme do Evropy dostat kvůli financím,“ komentoval finanční situaci Viktorie Šádek.

Důležitost pohárového souboje s Alkmaarem si uvědomuje i stoper Jakub Brabec, stejnou váhu má ale dle jeho slov i první ligové kolo proti Opavě. „Všichni od začátku přípravy máme v hlavě, že hrajeme předkolo Ligy mistrů, a je to náš velký sen. Páteční utkání s Opavou je pro nás důležité, chceme vstoupit do ligy vítězně,“ řekl na tiskové konferenci kapitán viktoriánů.

Do úvodního zápasu ligového ročníku pošle trenér Adrián Guľa to nejlepší, co má. Šetření hráčů před předkolem Ligy mistrů prý nepřichází v úvahu. „Nic takového. Mužstvo potřebuje vyhrávat dlouhodobě a opakovaně,“ zhodnotil před startem ligy slovenský kouč.

V boji o postup do evropských pohárů by přitom Viktorii měly pomoct i posily, které ke Štruncovým sadům dorazily buď ještě před koncem minulého ročníku, či na začátku přípravy. Na západě Čech přivítali hned pětici nováčků.

Adrián Guľa přivedl ze Slovenska obránce Filipa Kašu a záložníka Miroslava Káčera. Již natrvalo do Viktorie přestoupil Ondřej Mihálik právě z AZ Alkmaar, který byl v Plzni v minulé sezoně jen na hostování. Do týmu vicemistra české ligy se přesunul z Liberce i obránce Matěj Hybš a z Karviné záložník Adriel Ba Loua.

Guľa před důležitým utkáním nechce, aby byli nováčci pod velkým tlakem. „Jsme v klubu, který má maximální ambice. Tyto hráče jsme nekupovali, abychom na ně naložili tlak jednoho zápasu. Nepodepisovali smlouvy na jeden týden, ale na delší dobu, protože mají potenciál do budoucna. Věřím, že ho dokážeme rozvinout, a jsem přesvědčený, že pro nás budou přínosem,“ uvedl na jejich adresu pětačtyřicetiletý trenér.

Reklama

Doporučované