Hlavní obsah

Do Jablonce z Prahy oklikou. Na rok a půl se zavírá část klíčové křižovatky

Foto: ŘSD

Takto bude křižovatka vypadat po přestavbě.

Reklama

Další zásadní omezení čekají ode dneška motoristy na křižovatce Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. Od úterních 18:00 bude kvůli rekonstrukci křižovatky uzavřeno napojení na silnici I/65 směrem na Jablonec a Rychnov.

Článek

„Motoristé budou muset po objízdných trasách přes Liberec nebo Železný Brod,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp. Původně měla být cesta na Jablonec uzavřena už od 29. března, Eurovia CS ale kvůli obavám z koronaviru práce přerušila.

Na rekonstrukci frekventované křižovatky se pracuje od začátku března. Stavbu zajišťuje konsorcium Eurovia CS, SaM a Integra, zbylé dvě firmy v práci podle Čápa pokračovaly po celou dobu. „Uzavírka silnice I/65 na Jablonec potrvá až do listopadu 2021,“ doplnil Čáp. Pro motoristy budou podle něj vyznačené tři objízdné trasy, jedna vede dál po silnici I/35 do Liberce a pak po silnici I/14 přes Kunratice do Jablonce. Další dvě trasy vedou z Turnova po I/10 na Železný Brod. Odtud je možné pokračovat přes Tanvald nebo po silnici druhé třídy přes Pěnčín.

Křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je rušné křížení součástí mezinárodní silnice E442. Podle posledního sčítání projede po silnici I/35 v tomto místě denně přes 33 000 aut a po silnici I/65 více než 12 350 automobilů za den. Rekonstrukci křižovatka nutně potřebuje. „Od roku 2012 se tam stalo 151 nehod, při každé třetí byl někdo zraněn. Smrtelná nehoda tam nebyla, v posledních letech ale nehod přibývá,“ řekl již dříve vedoucí krajské dopravní policie Jaroslav Řehák.

Hlavním cílem přestavby za více než 408 milionů korun bez DPH je zvýšení bezpečnosti a odbourání úrovňového křížení, kde se stávaly dopravní nehody. „Z nynější dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka,“ řekl Čáp. Kvůli stavbě je omezený provoz i na Liberec, doprava je svedena ze čtyř pruhů do dvou. Podle smlouvy má celá akce trvat 854 dní, skončit by tak měla na začátku července 2022.

Reklama

Doporučované