Hlavní obsah

Do Kataru vedou dvě cesty. Jedné z nich výhra nad Walesem výrazně pomůže

Foto: Profimedia.cz

Patrika Schicka (vlevo) se pokouší zastavit Chris Mepham. Momentka z březnového utkání Wales–Česko 1:0.

Reklama

Baráž o postup na MS do Kataru by českému týmu uniknout neměla, v nejhorším pomůže umístění z Ligy národů. Ale pozor, každý barážový souboj rozhodne jediný zápas. A velkou výhodou bude hrát ho doma. Proto je nutné porazit Wales.

Článek

Zbývající zápasy kvalifikační skupiny, v níž se bojuje o postup na mistrovství světa v Kataru, rozhodně nejsou zbytečné. Naopak. V pátečním duelu proti Walesu půjde v Edenu o mnohé. Případná výhra českého týmu by výrazně podpořila šanci vstoupit do jarních barážových bojů na domácí půdě. A protože se baráž hraje bez odvet, na jediný zápas, může se stát právě domácí prostředí tím rozhodujícím faktorem.

Jinými slovy: Pokud chcete fandit českému týmu na domácí půdě, nejspíš v Praze, i ve chvílích, kdy v březnu půjde úplně o všechno, přijďte rozhodně podpořit svěřence trenéra Šilhavého i teď v pátek do Edenu. Pomůže to, o tom není třeba pochybovat. Utkání začíná ve 20:45.

„Byl bych moc rád, kdyby nás proti Walesu přišlo podpořit co nejvíce diváků. I pro ně platí, že vrátit se k fotbalu má smysl,“ říká trenér Jaroslav Šilhavý, který by si moc rád zopakoval super atmosféru, která v Edenu panovala při slavném vítězství nad Anglií. I díky němu se Souček a spol. probojovali na Euro. Teď půjde o Katar.

„A umístění v kvalifikační skupině stejně jako bodový zisk rozhodnou o tom, jestli při losu baráže budeme mezi nasazenými s právem zápasu na domácím stadionu. Vyhrát chceme samozřejmě každý zápas, ale i tohle je pro nás v dalších zápasech kvalifikační skupiny velká motivace. A právě zápas s Walesem může být v tomto směru rozhodující,“ zdůrazňuje Šilhavý.

A teď si celý ten kvalifikační systém pojďme představit a vysvětlit. V listopadu a prosinci 2022 se v Kataru utká o titul mistra světa celkem 32 týmů, 13 z nich bude z Evropy. A jak k sestavení té evropské třináctky dojde?

Vrátit se k fotbalu má smysl! I pro fanoušky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tak přijďte podpořit český tým v boji o druhé místo kvalifikační skupiny o MS 2022. Využijte zbývající volná místa na zápas Česko vs. Wales, který se hraje 8. 10. ve 20:45 v pražském Edenu. Koupit lístky MŮŽETE ZDE.

V rámci předzápasového programu si můžete ve Fortuna fanzóně od 17:00 vyzkoušet fotbalové šipky nebo interaktivní fotbalovou stěnu. Součástí bude i autogramiáda slavných českých fotbalistů či koncert rádia Impuls. Na stadionu před utkáním proběhne také rozlučka s bývalým kapitánem Vladimírem Daridou.

Všechny informace najdete na webu fotbal.cz

V evropské zóně se hraje celkem 10 kvalifikačních skupin. Jejich vítězové postupují na MS přímo. Po dosud odehraných zápasech se jeví jako velmi pravděpodobné, že ve skupině E půjde o tým Belgie. Ten sice v Praze remizoval, ale všechny ostatní dosavadní mače vyhrál. Včetně domácího utkání s Walesem a také s Čechy.

Nedávná porážka četnými absencemi oslabeného českého výběru 0:3 v Bruselu reálně zbavila tým trenéra Šilhavého myšlenek na přímý postup, s ním je třeba se rozloučit. Ale konec snu o Kataru to zdaleka neznamená. Na jaře se ještě budou rozdělovat zbývající tři pomyslné evropské letenky na šampionát.

Ve dvoustupňové baráži, nazývané i play-off, se střetne celkem 12 týmů. Z kvalifikačních skupin sem zamíří všechny celky z druhých míst. Těch tedy bude celkem 10. A na tucet, tedy na 12, doplní tuhle společnost dva celky podle žebříčku Ligy národů.

A sice dva nejlepší týmy tohoto rankingu vybrané z těch, které se na MS nebo do baráže nedostanou z kvalifikačních skupin, to znamená, že v nich neobsadí první či druhou příčku.

A tenhle žebříček Ligy národů českým šancím celkem přeje. Prohlédněte si ho:

Pokud Češi skončí ve své kvalifikační skupině třetí či horší, dostanou se ještě do baráže (play-off) kvalifikace MS pomocí tohoto žebříčku Ligy národů. Tedy velmi pravděpodobně. Je tu totiž předpoklad, že Francie, Belgie, Itálie a Španělsko ve svých skupinách první či druhou příčku obsadí.

A když bude ve skupině E Česko až třetí, bude v ní pozice číslo 1 nebo 2 patřit spolu s Belgií i Walesu. Takže pak by se mělo v žebříčku Ligy národů hypoteticky dostat na Rakousko (teď čtvrté ve skupině F) a Česko.

Tahle cestička, která do baráže vede z Ligy národů, má jednu výraznou nevýhodu. Celky doplněné z Ligy národů totiž rozhodně nebudou při losování baráže nasazené. A rozhodně se tedy představí na půdě soupeře.

A proto má i pro české fotbalisty velký smysl porazit v pátek večer Wales. Tudy totiž vede cesta mezi týmy, které budou v baráži nasazené. Půjde o celky, jež v kvalifikačních skupinách skončí na druhých místech. Tedy o šest nejlepších z nich. Z celkových deseti.

V průběžném pořadí těchto „druhých“ celků se Česká republika drží na klíčové šesté příčce, tedy na hraně. Aby tuto pozici uhájila, potřebuje v ideálním případě porazit Wales a v poslední kvalifikační rundě v listopadu pak i Estonsko.

Některé kvalifikační skupiny jsou pětičlenné, jiné šestičlenné. Proto se při sestavování tabulky nejlepších průběžně druhých celků přihlíží jen ke vzájemným výsledkům první pětice každé kvalifikační skupiny. A takhle ta tabulka nyní vypadá:

Baráž se bude hrát v březnu. Dvanáctka týmů bude rozlosována do tří čtveřic. A v rámci každé čtveřice proběhne semifinále a finále hraná vždy na jediný zápas.

Šest nasazených týmů bude hostit zápasy semifinále, které se budou hrát 24. a 25. března. Vítězné týmy postoupí do finále baráže s termínem 28. a 29. března. A z této eliminace vzejdou 3 celky, jež doplní kvótu evropských účastníků MS 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované