Hlavní obsah

Do kokpitu boeingu možná brzy usedne pouze jeden pilot

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Výrobce letadel Boeing aktivně pracuje na technologii, která by nevyžadovala přítomnost dvou pilotů v kokpitu. Stávající pravidla stanovují, že osobní letadla s více než 20 sedadly musí mít minimálně dva piloty.

Článek

Viceprezident společnosti Steve Nordlund řekl, že Boeing věří v myšlenku samořídicích letounů a že firma na takové technologii aktivně pracuje. „Nemyslím si, že v blízké době uvidíte bezpilotní letadlo 737,” uvedl Nordlund. „Co ale můžete očekávat, je větší automatizace a změna počtu posádky v kokpitu,” dodal viceprezident.

Letadla se v posledních desetiletích stále častěji automatizují a autopilot je běžně používán ve všech fázích letu. Jednopilotní posádka by byla ale nasazena pouze tehdy, pokud by o ni aerolinky projevily zájem. Nová technologie by také mohla vyřešit nedostatek pilotů.

Vedoucí letové bezpečnosti v pilotním svazu Balpa uvedl, že v letadlech v poválečném období bylo až šest členů posádky, kteří působili jako piloti, letečtí inženýři, navigátoři a rozhlasoví operátoři. Všechny tyto role jsou nyní prováděny pouze dvěma piloty. Vyjádřil obavy, že snížení letové posádky by mohlo vést k častějším příležitostem, kdy se stroj i pilot „přetíží”. Proti jednopilotním letounům se dříve vyjádřil i Sully Sullenberger, který zachránil životy 155 lidí, když přistál na řece Hudson.

Reklama

Doporučované