Hlavní obsah

Trump si objednal nový Air Force One. Podívejte se, jak bude vypadat a co v něm všechno je

Letadla Air Force One budou brázdit nebe s novými kabátky v barvách americké vlajky.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump se při interview pro zpravodajství CBS News rozpovídal o tom, že nechá předělat vládní letadla. Chce, aby byla v národních barvách.

Článek

Americký prezident Donald Trump objednal novou řadu vládních letadel Air Force One. Pentagon potvrdil, že výrobce letadel, společnost Boeing, obdrží částku více než 86 miliard korun. Inovací letadel bude jejich zbarvení, které by podle Trumpa mělo být patriotičtější, a proto bude letadlo červeno-modro-bílé.

Boeingy, které jsou vládními letadly už od 60. let, mají na palubě mimo speciálního salonku pro prezidenta a jeho rodinu i lékaře a operační sál. V zadní části letadla se nachází prostor, který je vyhrazen pro prezidentův doprovod a případné novináře.

Aby letadla splňovala standardy bezpečnosti hodné amerického prezidenta, mohou natankovat při letu, což znamená, že ve vzduchu mohou eventuálně zůstat neomezeně dlouho. Mimo to jsou vybavena světlicemi, které by měly zmást naváděné střely.

Novými vládními letouny budou boeingy typu 747-8. Hotovy by měly být na konci roku 2024, na svou renovaci čekají už třicet let. Původně se s opravami mělo začít už na konci roku 2016, Trump ale smlouvy odmítl s tím, že letadla byla moc drahá.

Reklama

Související témata:

Doporučované