Hlavní obsah

Do kostela ve Svatém Tomáši se vrátí replika madony z 16. století

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Do kostela ve Svatém Tomáši na Českokrumlovsku se v květnu vrátí soška madony z 16. století. V roce 1953 se stala součástí jihočeské Alšovy galerie, kde je dodnes.

Článek

V kostele bude její žulová replika, kterou vytváří sochař Jiří Genzer. Originál madony patří Jihočeskému kraji, a proto zůstane v Alšově galerii. „Je to ze základního důvodu. Má zde vhodné podmínky, což představuje stabilní teplota vzduchu. A tím, jak je vyrobena ze dřeva, by to pro ni na původním místě nebylo adekvátní,“ uvedl vedoucí oddělení konzervace a ochrany sbírek Alšovy jihočeské galerie David Kubec.

Podle něj je umělecká hodnota sochy nevyčíslitelná. Na trhu se za podobné exponáty platí desítky milionů korun. Socha bohorodičky má mimo jiné nový symbolický význam v pomoci neplodným párům.

Náklady na výrobu kopie uhradí Spolek přátel pro obnovu Vítkova Hrádku, což je zřícenina původně gotického sídla a leží ve výšce 1053 metrů nad mořem. Stojí v těsné blízkosti Svatého Tomáše a rakouských hranic, proto po roce 1948 v hradu působila vojenská posádka. Spolek jej začal obnovovat v 90. letech minulého století. Náklady na výrobu sochy uhradí spolek ze vstupného na vyhlídkovou věž na Vítkově Hrádku.

„Návrat madonky symbolizuje návrat ke staré Šumavě, kterou milujeme. Chceme teď Lipensku vrátit život a dřívější energii, která tu byla. Věříme, že tato socha bohorodičky vrátí život nejen Šumavě, ale oživí také toto místo a celou naši společnost,“ uvedl člen Spolku přátel pro obnovu Vítkova Hrádku Miroslav Kovačičín.

Pozdně gotický typ madony podle odborníků patrně vytvořil neznámý mistr z jižního Německa v době mezi lety 1510-1520. „Původ sochy je nejistý. Nejstarší zprávy uvádějí, že socha byla původně umístěna v jakési kapličce u cesty a odtud byla před rokem 1938 přenesena do kostela ve Svatém Tomáši. Věrohodnější jsou zprávy, že jejím původním majitelem byl mlynář Leitenmuller z Německého Rychnova, což je zaniklá ves nedaleko Vítkova Kamene, který ji věnoval kostelu ve Svatém Tomáši,“ uvedl Jiří Havlice z Národního památkového ústavu.

Dodal, že socha má souvislost s uměleckými díly ze Švábska a Podunají. Naopak v Čechách je podle Havliceho tento typ vzácný a ojedinělý. „Neobvyklý je zejména motiv předávání jablka mezi Pannou Marií a Ježíškem,“ uvedl.

Reklama

Doporučované