Hlavní obsah

Do Mexika přijely miliony poutníků. Spí na ulici, to se nelíbí místním

Do Mexika přijelo deset milionů poutníků.Video: Zuzana Lachnitová

 

Reklama

Poutníků, kteří přijeli oslavit svátek Panny Marie Guadalupské, je o několik milionů více než loni. Svátek připomněl i papež František.

Článek

Rekordních 10,6 milionu poutníků z celého Mexika i z dalších amerických zemí dorazilo do mexické metropole na tradiční pouť k bazilice Panny Marie Guadalupské. Informují o tom místní média. Je to asi o čtyři miliony lidí více než loni, kdy k bazilice jedné z nejuctívanějších světic latinskoamerického kontinentu zavítalo šest milionů poutníků. Radnice dvacetimilionové metropole kvůli pouti, označované za největší v Americe, zvýšila počty policistů v ulicích.

„Je to chaos, vždycky když přijedou, nechají spousty odpadků. A je jich tu tolik, že skoro ani nemůžu vyjít z domu,“ postěžovala si obyvatelka místní čtvrti. Starostka Claudia Sheinbaumová, která se letos stala první zvolenou ženou v čele mexické metropole, také vyzvala obyvatele k ohleduplnosti k poutníkům, z nichž mnozí v ulicích metropole přenocují.

Poutí k bazilice Panny Marie Guadalupské si lidé připomínají výročí z roku 1531, kdy se na místě, kde dnes stojí bazilika, mexickému indiánovi Juanu Diegovi údajně několikrát kolem 12. prosince zjevila Panna Marie. Podle jeho vyprávění byla tmavovlasá a měla indiánské rysy.

Na místo zjevení na úpatí pahorku Tepeyac od té doby mířily tisíce poutníků a posléze tam byla postavena bazilika zasvěcená Panně Marii Guadalupské. Jméno dostala tato mexická patronka zřejmě z domorodého jazyka místních indiánů a v překladu to znamená „ta, co rozšlápla hada“.

Mnozí z poutníků nosí cestou k bazilice sošky Panny Marie Guadalupské, jiní mají na zádech připevněné její velké obrazy. Na náměstí před bazilikou poutníci tradičně tančí mexické tance a zpívají.

Svátek Panny Marie Guadalupské si připomněl ve Vatikánu i papež František, který sám pochází z Latinské Ameriky, narodil se v Argentině. Na generální audienci papež pozdravil i mexické věřící.

Reklama

Související témata:

Doporučované