Hlavní obsah

Video: Na náboženské pouti se sešlo 7,3 milionu lidí

Pouť do metropole Mexika přitáhla rekordní počet katolíkůVideo: AP

 

Reklama

Téměř 7,3 milionu věřících se sjelo do mexické metropole na pouť k bazilice Panny Marie Guadalupské. Modlitby směřovaly k obětem zářijového zemětřesení.

Článek

V minulých dnech dorazilo do mexické metropole přibližně 7,28 milionu lidí. Jde o největší počet návštěvníků, které kdy přilákala tato oslava jedné z nejuctívanějších světic latinskoamerického kontinentu.

V modlitbách se poutníci zaměřili na stovky obětí zářijového zemětřesení, které postihlo metropoli Mexiko a další části země. Kardinál Norberto Rivera Carrera v kázání v bazilice kritizoval v Mexiku rozšířenou zločinnost a korupci.

Lékařské ošetření vyhledalo kolem 4 700 poutníků, hlavně kvůli vyčerpání a nízkému krevnímu tlaku. Jedenáct věřících přišlo o život při dopravní nehodě, když se z oslav vraceli domů do mexického státu Puebla.

Katolíci si při pouti připomínají událost z roku 1531, kdy se na místě současné baziliky údajně zjevila Panna Marie. Podle pověsti se ukázala několikrát kolem 12. prosince, a to mexickému indiánovi Juanu Diegovi. Ten ji popsal jako tmavovlasou bytost s indiánskými rysy.

Na místo zjevení na úpatí pahorku Tepeyac od té doby mířily tisíce poutníků a posléze tam vyrostla bazilika zasvěcená Panně Marii Guadalupské. Jméno dostala tato mexická patronka zřejmě z indiánského jazyka a v překladu to znamená „ta, co rozšlápla hada“.

Reklama

Doporučované