Hlavní obsah

Do muzea Špitálek ve Frýdlantu se vrátila zrestaurovaná Pieta

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zrestaurované sousoší Piety se dnes vrátilo do muzea Špitálek ve Frýdlantu na Liberecku. Záchrana cenné dřevěné plastiky, jejíž základ pochází z 15. století, přišla zhruba na milion korun a přispělo na ni Ministerstvo kultury.

Článek

Polychromovaná pozdně gotická socha byla zčásti ohořelá a značně zdevastovaná, restaurátorka na ní pracovala dlouhé měsíce. Vrátí se do kaple a návštěvníci ji uvidí, až se muzeum v nové sezoně otevře, řekla dnes ČTK vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Frýdlantu Iva Beranová.

Půl druhého metru vysoké sousoší Pieta znázorňuje Marii, která oplakává svého ukřižovaného syna Ježíše po sejmutí z kříže. Je to jeden z nejčastějších tradičních způsobů zobrazení křesťanského boha. Výjev je spojený se svátkem Velikonoc, kdy byl Ježíš ukřižován, pochován a vstal z mrtvých. Ve Frýdlantu není jediné, další, pískovcové sousoší Piety stojí v Okružní ulici. Jde o cennou barokní památku neznámého autora.

Dřevěná gotická plastika ale patří do kaple Špitálku, původně ji mělo ve svých sbírkách městské muzeum a vystavena byla v budově radnice. Při přípravě rekonstrukce někdejšího špitálu postaveného v roce 1561 se objevily informace o požáru, při němž byla socha poškozena. „Zjistili jsme, že ta socha tady stála, je tady vyfotografovaná, což nám zpřesnilo historii tohoto sbírkového předmětu,“ doplnila Beranová.

Bývalý špitál stojí na nároží ulic Míru a Kodešovy. Budova je součástí městské památkové zóny, kterou je centrum Frýdlantu od roku 1992. Stavbu špitálu financovali v 16. století měšťané, po třicetileté válce správu převzala šlechta. Současnou klasicistní podobu získala budova při přestavbě po požáru na konci 18. století. Špitál sloužil jako útulek pro nemocné, chudé a přestárlé, sociální funkci plnil donedávna. Ve druhé polovině 20. století v něm byl domov důchodců, pak sloužil jako ubytovna pro sociálně slabé.

Před deseti lety nechalo město špitál za 26 milionů zrekonstruovat a vzniklo v něm muzeum. K nejcennějším artefaktům Špitálku patří vedle Piety pozůstatky 500 let staré chlebové pece, které jsou součástí expozice.

Reklama

Doporučované