Hlavní obsah

Do sbírky po požáru paneláku dá Bohumín 200 tisíc, Ostrava přidá 300 tisíc

Foto: ČTK

Při požáru zemřelo jedenáct lidí.

Reklama

Dvě stě tisíc korun přispěje Bohumín do veřejné sbírky, jejíž výtěžek má zmírnit následky srpnového tragického požáru v Nerudově ulici. Dalšími třemi sty tisíci přispěje Ostrava.

Článek

Aktuálně jsou tedy na kontě zhruba tři miliony. Sbírka potrvá až do 30. září.

„Bohumín má přibližně 20 tisíc obyvatel, rozhodli jsme se za každého z nich dát do sbírky desetikorunu,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD). „Bývá dobrým zvykem, že města do sbírek přispívají jednou korunou za každého svého obyvatele. Vzhledem k tomu, že se požár stal u nás a postihl naše lidi, jsme tuto obvyklou částku zdesetinásobili. Zastupitelstvo záměr jednomyslně podpořilo.“

Na seznamu dárců jsou města a obce nejen z Moravskoslezského kraje, ale i z opačného konce republiky. Přispívají jak jednotlivci, tak i firmy a spolky. „Nelze je všechny jednotlivě vyjmenovat, ale vážíme si každé, byť zdánlivě drobné pomoci. Lidé u nás v Bohumíně vybírali peníze mezi sebou na různých akcích, například hráči fotbalového Bosporu společně s fanoušky na jednom z domácích zápasů, a mnoho dalších,“ doplnil Vícha.

Sbírku vyhlásil Moravskoslezský kraj. Ten ji spravuje společně s městem Bohumín a hasičským sborem. Dohodly podmínky, jak bude s vybranými finančními prostředky naloženo. „Osmdesát procent výtěžku půjde pozůstalým po jedenácti obětech požáru a lidem, kteří při něm utrpěli zranění. Příjemcem zbylých dvaceti procent je město. Tyto peníze poslouží hlavně nájemníkům domu, kterým požár a následné hašení zničily jejich majetek,“ vysvětlil starosta.

Ostrava přispěje do sbírky 300 000 korun. Příspěvek na dnešním jednání schválili městští zastupitelé.

Obdobnou výši příspěvku město poskytovalo i při jiných tragických událostech a odpovídá zhruba jedné koruně na obyvatele. Primátor Tomáš Macura (ANO) připomněl, že město takto pomohlo například při požáru chaty Libušín na Pustevnách či dřevěného kostela v Třinci-Gutech na Frýdeckomístecku.

Požár panelového domu vypukl 8. srpna. Zemřelo při něm 11 lidí, další byli zraněni. Byt v 11. patře podle policie úmyslně zapálil čtyřiapadesátiletý muž, který tak řešil rodinné spory. V bytě, kde se tragédie odehrála, bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu narozenin. Zadržený muž se přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. Přímo v bytě zemřelo šest lidí, útočníkova manželka, syn, vnuk a jeho matka. Zemřely i další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu. Policie žháře obvinila z vraždy a obecného ohrožení, je ve vazbě. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí.

Sbírka potrvá do 30. září. Číslo účtu, kam mohou lidé posílat své příspěvky, je 868686/2700.

Reklama

Doporučované