Hlavní obsah

Muž obviněný za rasistický článek o požáru v Bohumíně možná nebude jediný

Foto: Tomáš Lach, HZS MSK

Vyhořelý panelák v Bohumíně.

Reklama

aktualizováno •

Policisté obvinili kvůli rasistickému článku o tragickém požáru v Bohumíně a dalším činům jednačtyřicetiletého muže z extremismu. Další trestní oznámení související s rasistickými články nebo komentáři již padají.

Článek

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 8. srpna 11 lidí, včetně několika dětí. Zmíněný článek uváděl, že oběti i údajný pachatel byli Romové a o zemřelých psal autor textu jako o „škodné“ a „parazitech“.

Článek se objevil na serveru Vlastenecké noviny den po požáru. Ačkoli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že zemřelí a pachatel nebyli příslušníky některé z menšin, server psal o zemřelých jako o „cikánech“. Policie vzápětí potvrdila, že se rasistickým článkem zabývá.

Video zachytilo tragický požár domu.Video: Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje

Dnes kriminalisté oznámili, že na konci minulého týdne zadrželi 41letého muže, který je důvodně podezřelý z trestné činnosti extremistického charakteru, a to včetně aktuálního textu ve Vlasteneckých novinách. „Na případu kriminalisté zabývající se extremismem pracovali od poloviny loňského roku, shromažďovali a vyhodnocovali informace, jelikož trestnou činnost měl podezřelý muž provádět velmi sofistikovaně. Kriminalisté zajistili velké množství listinných materiálů a elektroniky, které budou vyhodnocovat,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Policejní komisař obvinil muže ze čtyř přečinů – hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Je mu kladeno za vinu, že od srpna 2018 měl vložit na veřejně přístupné internetové domény články motivované nesnášenlivostí a společenskými předsudky vůči jednotlivci a určité skupině osob. Dále ve svých článcích měl vyhrožovat fyzickou likvidací veřejně činným osobám. Hrozí mu trest odnětí svobody do výše tří let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Foto: Seznam Zprávy

Článek, jehož autora policie obvinila.

Obvinění se podle dnešního vyjádření policie netýká jen textu o bohumínském požáru, ale i jiných skutků, které zatím policisté neupřesnili. Podle serveru Manipulátoři.cz se na webu Vlastenecké noviny opakovaně objevují rasistické a xenofobní články.

Vydavatelem deníku je Česká expedice, toto vydavatelství a nakladatelství je provozováno Centrální informační agenturou, z. s. se sídlem v Ostravě. Hlavní postavou webu a zároveň ředitelem agentury je Radek Velička.

Zároveň padají i další trestní oznámení. Jedno na konci minulého týdne podala místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová a organizace ROMEA.

+3

„Je pro mě zcela šílená představa, že někdo oslavuje žhářský útok jen proto, že mezi oběťmi mohli být Romové. Lidé jsou přece v prvé řadě lidé. Snahy o vytváření nesnášenlivosti vůči jakékoli menšině naleptávají fungování naší společnosti. A pokud už chceme hodnotit, tak ne podle národnosti, ale podle skutků. Zcela analogicky se v minulém roce v případě střelby v ostravské nemocnici objevil článek na dezinformačním webu, který uváděl, že tragédie byla výsledkem války Židů. Rovněž zde Piráti podali trestní oznámení a nekompromisně budeme postupovat i v dalších případech,“ uvedla Richterová.

„Rasistické komentáře v diskuzích v momentě, kdy se objevily spekulace, že pachatelem může být Rom, nebo že oběti mohou být Romové, jsou naprosto nepřijatelné. Přát malým dětem smrt upálením je pak naprostá zrůdnost a příslušné orgány musí začít konat,“ dodal ředitel organizace ROMEA Zdeněk Ryšavý.

Trestní oznámení je podle něj adresované odboru extremismu a terorismu, které se specializuje na tento druh trestné činnosti. „Je zde totiž důvodné podezření, že mohl být spáchán trestný čin podněcování k nenávisti, schvalování trestného činu, hanobení národa a dalších trestných činů. Pirátští analytici ve spolupráci s organizací ROMEA z textů na internetu včetně sociálních sítí vybrali texty, které byly nejvíce zákeřné, a dokonce oslavovaly tuto tragédii. Celkově se jedná o dva články na dezinformačních webech a jeden komentář,“ uvedla Romea.

Foto: Seznam Zprávy

Článek, kvůli němuž padlo další trestní oznámení.

Vedle zmíněného článku ve Vlasteneckých novinách jde o článek „Požár v Bohumíně založili cikáni - média cudně mlčí“ a zveřejněn byl na portálu zvedavec.org. Vlastník této domény je bohužel anonymní a schovává se díky službě WhoisGuard. Poskytovatel této služby WhoisGuard, Inc. sídlí v Panamě.

Trestní oznámení bylo rovněž podáno na pisatele následujícího komentáře: „Pokud se jednalo o cikánskou sebranku, tak jejich smrt je naším štěstím. Pevné nervy přeji pánovi, který to zapálil.“ Osoba podepsaná pod tímto komentářem následně pirátskému analytikovi sdělila, že autorem je nezletilý syn, který údajně omylem použil její počítač.

Reklama

Doporučované