Hlavní obsah

Do Šilheřovic se po 79 letech vrátí zvon, který měl být za války roztaven

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v Šilheřovicích na Opavsku se o víkendu po 79 letech vrátí zvon, který byl zrekvírován za druhé světové války a původně měl být roztaven.

Článek

Více než 250 let starý zvon zasvěcený Panně Marii a sv. Josefovi po válce vyzváněl na věžích dvou kostelů v Kolíně nad Rýnem. Spolu s ním bude požehnán také nový zvon zasvěcený sv. Barboře, na který se složili farníci a další dárci.

„Zvon vážící 600 kilogramů měl být roztaven stejně jako desetitisíce dalších z celé Evropy a stát se součástí některé z ničivých zbraní nacistického Německa. Na svůj ortel čekal na pověstném hřbitově zvonů v hamburském přístavu až do konce války. Zničení pro své stáří unikl. Přestože válku přežil, do věže kostela v Šilheřovicích se nevrátil. Když spadla železná opona, přiřadily úřady osiřelý zvon jedné z německých farností,“ uvedl mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Cenný zvon s medailonem Panny Marie se dostal do Kolína na Rýnem. Nejdříve byl umístěn do kostela sv. Anežky a v roce 1966 pak do zvonice nového kostela sv. Gertrudy, kde se nyní již bohoslužby nekonají. „Právě v tomto kostele zvon odlitý opavským zvonařem Františkem Stankem v roce 1764 objevili šilheřovičtí farníci již krátce po jeho umístění do novostavby významného německého architekta Gottfrieda Böhma. Dohledali jej na přelomu 60. a 70. let 20. století podle evidenčního čísla rekvizice i adresy Šilheřovic,“ uvedl Siuda.

Farníci se několikrát pokoušeli zvon získat zpět, ale výsledek přinesla až intenzivní jednání zahájená v roce 2015. Vyjednávání s německými úřady tehdy iniciovala farnost Šilheřovice společně s obcí. Složitou otázku vlastnictví zvonu museli řešit právníci na obou stranách hranice, obec Šilheřovice (Schillersdorf) totiž krátce patřila k Německé říši. „Problém byl v tom, že zvon po odebrání z kostela v Šilheřovicích byl pořád v Německé říši. Podle právníků nebyl odvezen z území jiného státu, tak jako rekvírované zvony z Protektorátu nebo jiných zemí, ale byl jen ‚zapůjčen‘. My jsme proto museli dokázat, že zvon je a vždy byl majetkem farnosti a nyní se po 79 letech vrací domů,“ uvedl duchovní správce farnosti Jakub Dominik Štefík.

Zvon minula první válečná rekvizice v roce 1917. Vojáci rakousko-uherské armády si tehdy odvezli jen dva ze tří zvonů odlitých v opavské dílně. Největší z nich mohl na věži zůstat. „Rekvizice v roce 1942 jej však již neminula stejně jako menší zvon sv. Barbory ulitý v roce 1925. Ten se navíc při manipulaci rozbil ještě v Šilheřovicích. Na věži kostela zůstal jen nejmenší zvon zasvěcený Andělům strážným, který sloužil jako umíráček. V průběhu příprav na návrat zvonu do farnosti se věřící v Šilheřovicích dohodli, že do věže vrátí nejen původní zvon, ale doplní také místo po druhém zrekvírovaném zvonu sv. Barbory. Společně s umíráčkem z roku 1925 tak budou tvořit trio, které lidé v obci slýchávali do roku 1942,“ uvedl Siuda.

Farnost a obec chce návrat zvonu oslavit v termínu tradičního šilheřovického odpustu, který se koná tuto neděli. Připravila tak Slavnost česko-německého přátelství spojenou s žehnáním zvonů. Do věže se pak zvony vrátí v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované