Hlavní obsah

Do sokolského projektu se zapojila čtvrtina školek v ČR

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vysoký zájem školek zaznamenal letos projekt Se Sokolem do života, který se zaměřuje na pohybovou aktivitu předškolních dětí.

Článek

Do pátého ročníku projektu, který organizuje Česká obec sokolská, se letos zapojilo přes 1400 školek, tedy více než čtvrtina z celkového počtu školek v Česku. V projektu je tak 87 000 dětí, což je o 12 000 více než loni. Dnes to na tiskové konferenci v Tyršově domě na Malé Straně, kde Sokol sídlí, řekli autoři projektu.

Podle spoluautorky Dany Uzlové reaguje projekt především na změny ve školství, které nastaly po roce 1989. „V dřívějších dobách měli kantoři dáno, co dělat, po revoluci si školky určovaly program samy. Tam se najednou začala pohybová aktivita vytrácet,“ řekla Uzlová.

Dalším problémem je podle náčelníka České obce sokolské Petra Svobody skutečnost, že je velká část učitelů ve školkách zaměřena na umělecké a výtvarné činnosti, které upřednostňují před těmi pohybovými.

Podle starostky České obce sokolské Hany Moučkové jde o nejvýznamnější výukovou metodiku, která vznikla v nestátním sektoru a je využívána ve veřejném školství. Cílem programu, který se zaměřuje na děti od tří do šesti let věku, je, aby se děti pohybovaly pravidelně každý týden a vytvořily si na pohyb návyk od útlého věku.

V programu jde o přirozená cvičení, jako jsou chůze, běh, hod, skákání i hra s míčem nebo cvičení na nářadí, uvedla další ze spoluautorek Věra Smejkalová. V projektu pomáhají učitelům cvičební manuály, děti jsou k pohybu motivovány například pomocí sešitů, do kterých si své dovednosti zaznamenávají.

Sokol se do projektu snaží zapojovat rodiče dětí, na svém webu pro ně připravil například videa s návody, jak s dětmi pohyb rozvíjet. Autoři programu by také chtěli, aby se program dostal do školního vzdělávacího plánu školek, které se ho zúčastní. Letos se kvůli situaci s koronavirem mohou školky do programu hlásit až do konce září.

Projekt funguje od roku 2014. Podle Svobody byl v té době o pohybové aktivity dětí v Sokole i jiných institucích velký zájem, z kapacitních důvodů však nemohl Sokol další děti přijímat. Česká obec sokolská se proto rozhodla vytvořit projekt, díky kterému by mohly děti pravidelně rozvíjet své pohybové dovednosti i ve školkách. Velký zájem zaznamenal již první ročník, do kterého se přihlásilo na 200 školek.

Reklama

Doporučované