Hlavní obsah

Do terminálu mnichovského letiště pronikla žena bez kontroly. Zablokovala lety pro tisíce lidí

Letiště v Mnichově bylo uzavřeno kvůli podezření z plánování teroristického útoku.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Provoz na mnichovském letišti dnes narušila žena, která pronikla do bezpečnostní zóny terminálu 2, aniž prošla kontrolou.

Článek

V první den bavorských prázdnin ochromil provoz mnichovského letiště incident, kdy cestující pronikla bez kontroly do bezpečnostní zóny jednoho z terminálů.

Postupně muselo být zrušeno asi 200 letů. V odbavovací hale se dlouhé hodiny tísnily stovky lidí.

Policie prohledávala areál letiště, aniž našla známky nebo náznaky případného plánovaného útoku. Postupně pak začala uvolňovat jednotlivé části pro normální provoz, ale dlouhé řady u odbavení se dařilo zmenšovat jen velmi, velmi pomalu.

Krátce po poledni mnichovská policie na svém Twitteru oznámila, že otevírá pro běžný provoz veškeré oblasti terminálu 2, kde se incident odehrál.

Bavorský rozhlas citoval policejního experta Olivera Bendixena, podle něhož žena byla nejprve zadržena při bezpečnostní kontrole, protože nesprávně zabalila tekutiny do příručního zavazadla. Kontroloři ji poslali zpět, aby si vyzvedla předepsanou plastovou tašku, ale ona se pak už bez kontroly dostala do zabezpečeného prostoru. Zaměstnanci letiště si ji zřejmě nevšimli a zareagovali opožděně.

Incident se stal v den, kdy v Bavorsku začínají letní prázdniny a mnoho lidí vyjíždí za rekreací do zahraničí.

Terminál 2 využívá na mnichovském letišti společnost Lufthansa a její partnerské aerolinky, takže zrušení a zpoždění letů postihlo výhradně její zákazníky.

Reklama

Doporučované