Hlavní obsah

Do užšího výběru pro Radu ČT postoupil milovník zbraní či šéf Rady seniorů

Ilustrační foto.

Reklama

Do užšího výběru do Rady ČT postoupilo 12 kandidátů. O finálních čtyřech jménech musí rozhodnout Sněmovna.

Článek

Do finálního kola volby nových radních postoupilo z pětapadesáti nominovaných 11 mužů a 1 žena. Mezi postupujícími kandidáty jsou dva současní členové rady, kteří chtějí opakovat mandát – Jiří Kratochvíl a Daniel Váňa.

Kratochvíl po roce 1969 pracoval ve Filmových studiích Barrandov, radním České televize je od roku 2008. Pedagog Váňa sedí v radě od roku 2015, v minulosti pomáhal s mediální komunikací občanským demokratům a lidovcům, před nástupem do rady působil jako ředitel komunikace hnutí ANO.

Na konci května končí v patnáctičlenné radě mandát ještě Jaroslavu Dědičovi a Jaroslavu Maxmilánu Kašparů.

Nejvíce hlasů od členů poslanecké volební komise získal bývalý dlouholetý pracovník České televize Karel Novák. V České televizi působil od roku 1994 do roku 2017. Začínal jako redaktor, později působil jako šéfeditor ČT24 a ČT opouštěl jako vedoucí dramaturg zpravodajství.

Kandidátem je také Pavel Černocký, bratr známé zpěvačky Petry Černocké, který v 90. letech neúspěšně kandidoval na ředitele České televize. Ve svém životopise se označuje za nezávislého žurnalistu a facebookového komentátora.

Do užšího výběru na nové radní postoupil také Petr Brozda, jenž byl navržen spolkem pro studium duchovní hudby, v minulosti vedl regionální týdeník Horizont a nyní podniká ve firemním poradenství.

Propagátor zbraní

Postoupil také střelecký instruktor, zastánce ozbrojování veřejnosti a šéf spolku na legalizaci zbraní Pavel Černý. 13 z 18 hlasů získal někdejší novinář a bývalý šéfredaktor Lidových novin Jefim Fištejn.

Do finálního hlasování se dostal také nominant Anglo-americké vysoké školy Jiří Grund. Pracuje jako marketingový konzultant, v letech 2010 až 2012 působil na ministerstvu obrany, kde radil ministrovi a vedl odbor komunikace, v minulosti na podobné pozici působil ve firmě Microsoft.

Právníka a starobního důchodce Jaroslava Kravku nominoval do Rady ČT Pétanque club Brněnští Draci, Kravka postoupil s 11 hlasy. V 80. letech pracoval jako novinář v Brněnském večerníku, v letech 1987 až 2012 působil v brněnském studiu České televize.

Do dalšího kola postoupil také předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Ve svém životopise, který poslancům poskytl, uvádí pracovní zkušenosti jen od roku 2005, kdy začal působit v seniorské radě.

Jedinou ženou, která postoupila do užšího výběru, je bývalá novinářka Milada Richterová. V roce 1989 začínala v Československém rozhlase, pracovala také jako redaktorka televize Premiéra, v letech 1995 až 2012 působila jako redaktorka a parlamentní zpravodajka Radiožurnálu. V letech 2012 až 2018 seděla v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Posledním postupujícím kandidátem je Radek Žádník, nyní ředitel Alzheimercentra. V letech 2010 až 2011 pracoval jako ředitel programových okruhů České televize. Odešel z ní sám poté, co byl ředitelem zvolen Petr Dvořák. Tehdy začal pracovat v TV Barrandov.

Reklama

Doporučované