Hlavní obsah

Rada České televize si otevřela cestu k odvolání ředitele Dvořáka

Foto: Profimedia.cz

Radní ČT Hana Lipovská se chce zbavit generálního ředitele, a tak hledá jakýkoliv detail, aby ho zpochybnila.

Reklama

Petr Dvořák nechal na stížnost odpovědět jednoho ze svých ředitelů. Rada ČT schválila na návrh Hany Lipovské usnesení, že tím porušil zákon.

Článek

Rada České televize udělala zásadní krok k odvolání generálního ředitele Petra Dvořáka. Radní Haně Lipovské, která patří mezi největší kritiky šéfa veřejnoprávní televize, se podařilo prosadit usnesení, že Dvořák porušil povinnosti stanovené zákonem.

Nejde o žádný zásadní prohřešek, spíše záminku: porušení zákona podle Lipovské spočívá v tom, že Dvořák neodpověděl osobně na jednu ze stížností.

Jenže tímto oficiálním usnesením Rada ČT získala zákonné odůvodnění pro odvolání šéfa veřejnoprávní televize – a na příští schůzi o něm klidně může hlasovat. Odvolat ředitele České televize jde ze čtyř důvodů – a neplnění povinností stanovených zákonem je jedním z nich.

To vše se děje ve chvíli, kdy do rady mají přijít čtyři noví členové – jejich výběr začíná ve Sněmovně právě v úterý. A je pravděpodobné, že poměr sil v radě se změní ve prospěch Dvořákových kritiků.

„Já tím sleduji pouze to, říct explicitně, že generální ředitel porušuje zákon, když neplní své povinnosti. To je konstatování faktu,“ odpověděla Hana Lipovská, zda je cílem její snahy odvolat Dvořáka.

Lipovská, která se stala členkou televizní rady loni v květnu, se po celou dobu snaží usilovně najít jakýkoliv sebemenší přešlap a ve svém tažení opakovaně razí heslo „rada kontroluje, ředitel bojkotuje“.

Otevřít cestu k odvolání Dvořáka se jí teď povedlo skrytým fíglem. Jako „nosič“ si vzala diváckou stížnost na údajný střet zájmů generálního ředitele. Ten se týká Leica Gallery Prague, kterou vede Dvořákova partnerka a o jejíchž výstavách se objevily informace v kulturním zpravodajství.

Lipovská: Je to kličkování

Na opakovanou otázku odpověděl v zastoupení Dvořáka ředitel korporátních vztahů ČT Vít Kolář. „Podepisuji různé podklady pro Radu už devět let, vždy s vědomím ředitele, doposud to nikomu nevadilo. Ale hlavně to není v rozporu s žádnými pravidly,“ řekl Kolář.

Jenže právě toho se Lipovská chytla. „Já to beru tak, že na naši žádost generální ředitel osobně neodpověděl. Je to kličkování a vytáčení,“ říká Lipovská.

„Každé další jednání rady je vyhrocenější a přesvědčuje mě o tom, že někteří členové hledají záminky a účelová obvinění,“ reaguje ředitel Petr Dvořák.

Takových střetů mezi šéfem ČT a Radou je více. Obvykle ale radní označí odpověď za neúplnou a požádají o doplnění. Haně Lipovské se však na závěr sedmihodinové schůze, kdy se probíral balík mnoha stížností a pozornost kolegů klesala, podařilo daleko více.

Do usnesení propašovala větu, kde přesně cituje zákon, paragraf, odstavec a písmeno zákona, který ředitel Dvořák porušil. Někteří radní, včetně místopředsedů, o tom nevěděli a usnesením jsou teď překvapeni. „Ale zase bych to nepřeceňoval. Je to spíše procesní bod, nehledejme v tom kdovíjakou vědu,“ řekl místopředseda Rady Daniel Váňa.

Pod zásadním usnesením je společně s Lipovskou podepsaný předseda Rady ČT Pavel Matocha. „Kolegyně radní Hanka Lipovská přesně shrnula a popsala obstrukční chování generálního ředitele, které je neakceptovatelné,“ řekl Matocha.

Zajímavé bylo hlasování radního Pavla Kysilky, který byl na schůzi přítomen na dálku přes počítač. Po celou dobu jednání Rady ČT byl připojený a pokaždé hlasoval, zrovna při tomto klíčovém bodu mu ale vypadlo spojení. Díky tomu se snížilo hlasovací kvórum a šest hlasů stačilo ke schválení návrhu Lipovské.

„To připojení blbne dlouhodobě, měl jsem opakované výpadky. Už jsem si stěžoval, abychom dálkový přístup lépe vyřešili,“ říká Kysilka.

Noví radní

Vypadá to, jako by se kritici Petra Dvořáka poučili z minulé chyby, kdy v prosinci jako celek odvolali dozorčí komisi. Ta se dnes brání u soudu tím, že to bylo nelegální a chybělo zákonné odůvodnění. Nyní Rada ČT díky Lipovské drží v ruce usnesení, že zákonné důvody pro odvolání ředitele shledala.

K odvolání ředitele je potřeba deset hlasů z 15člennné rady. Dvořákovi kritici, kteří chtějí vyslyšet volání prezidenta Zemana, mají dnes devět míst. To se však brzy změní, protože v květnu vyprší mandáty čtyř radních ČT. A ve Sněmovně, kde v úterý začíná slyšení kandidátů, spolehlivě funguje aliance Babišova ANO, Okamurovy SPD a komunistů spojených v boji proti dnešní podobě České televize.

„Pro televizi bude tato volba zásadní, protože určí její podobu na následujících šest let,“ říká k tomu generální ředitel Petr Dvořák.

Reklama

Doporučované