Hlavní obsah

Do vesmíru vzlétne satelit, aby změřil, kolik metanu produkují krávy

Foto: www.piqsels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Satelit chtějí novozélandští vědci na oběžnou dráhu vyslat v roce 2022.

Článek

Jedním ze zdrojů skleníkových plynů, které se podílejí na globálním oteplování planety, je i masný a mléčný průmysl. Přesněji řečeno stáda dobytka, která ročně vypouštějí do atmosféry miliony tun metanu.

Jasnější představu o tom, kolik metanu z trávicího traktu krav uniká, chtějí vědci získat pomocí satelitu, který má na oběžnou dráhu vyrazit v roce 2022. Testovacím územím bude Nový Zéland, napsal britský list The Times.

Novozélandské úřady mají velmi spolehlivé údaje o tom, kolik kusů dobytka farmáři v zemi chovají, proto bude pro odborníky jednoduché porovnat teoretické propočty se satelitním měřením.

Metan vypouštěný pěti miliony novozélandských krav a býků bude detekovat satelit Methane Sat, který vyvinul americký fond ochrany životního prostředí (EDF) ve spolupráci s vědci z Harvardovy univerzity. Řídicí středisko ale bude na Novém Zélandu.

Odhaduje se, že v letech 1880 až 1980 podíl metanu na globálním oteplování činil zhruba 15 procent, v poslední době se ale jeho množství zvyšuje. Do ovzduší se metan dostává například jako odpadní plyn z ropného průmyslu, uvolňuje se ale například i z rýžových polí, při tání permafrostu či z bažinatých území.

Reklama

Doporučované