Hlavní obsah

Do záchrany korálů se pouští i 3D tisk. Vyrábí květináče na dna moří

Podívejte se, jak vypadají květináče pro korály z 3D tiskárny.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

3D tisk se znovu zapojuje do boje za dobrou věc. Vědci v Hongkongu na mořské dno sází speciální tvárnice, prakticky vzato květináče, z 3D tiskárny. Mají být novým útočištěm pro růst a život mizejících korálů.

Článek

První snímky nového způsobu využití produktů z 3D tiskárny už vykazují úspěch. Signalizují ho známky života, konkrétně osídlení korály. V podstatě jde o květináče, které jim vytvořili architekti s experty na podmořské ekosystémy z Univerzity v Hongkongu. Ti už před pěti lety zjistili, že u jejich břehů zmizelo 90 procent korálů.

„Poměrně rychle na dně moře naráz nebylo žádné podloží, ke kterému by se koráli mohli přichytit. Koráli nemají rádi, když jsou obklopeni jen pískem, je totiž drsný a při růstu je odírá. Potřebovali jsme tak něco tvrdého, k čemu by se mohli přichytit, a tak jsme je doslova přilepili na podestýlku,“ vysvětluje David Baker, docent při Ústavu mořských věd Univerzity v Hongkongu.

Odolají rozpadu i zvýšení dna

Tvárnice jsou vyvýšené, kdyby se dno opět zvedlo. Těžká ale byla volba materiálu pro 3D tisk. Jistě ne plast. A betonová náplň by se prý kvůli pH brzy rozpadla. Nakonec vědci vybrali jednoduše hlínu. Jílový květináč s průměrem 60 centimetrů tvarem kopíruje tzv. mozkové korály.

Odolností proti změně klimatu

Projekt běží ve výzkumné fázi již šest let, v červenci vědci zkušebně vysadili 128 tvárnic. Na 40 metrech čtverečních pěstují celkem tři druhy korálů podle různých vlastností: Acropora neboli větevník rychle roste, Platygyra čili mozkový korál se lépe přizpůsobí změnám teplot a Pavona neboli kaktus korál se zase umí vyrovnat se změnami sedimetace.

„Další věc, na kterou musíme myslet, je to, co jsme se naučili z obnovování lesů. A sice to, jak jsme je sázeli a jaké z toho máme zkušenosti. Na květináčích testujeme zvlášť monokulturu, ale i smíšené nebo polykulturní sadby. Chceme do komunity začlenit různé druhy, a vytvořit tak různé úrovně odolnosti a strategií, aby si koráli uměli poradit s klimatickou změnou,“ dodává Vriko Yu, bioložka z Univerzity v Hongkongu.

Zatím mají 100procentní úspěšnost

Na hodnocení projektu je podle vědců ještě brzo, ale po čtyřech měsících prý všichni koráli výsadbu přežili a bují kolem nich i další podmořský život. Technologie je navíc využitelná i v akváriích.

A takhle zachraňuje 3D tisk vejce chráněných želv před snědením na černém trhu. Video: Jan Marek, AP

Reklama

Doporučované