Hlavní obsah

Do zahraničí za studiem vyjíždějí už středoškoláci. Studovat mohou třeba i v Japonsku

Rozhovor s Klárou Kutišovou a Annou Závadovou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studium v zahraničí se nemusí týkat jen vysokoškoláků. Čím dál častěji ho využívají i mladší žáci, hlavně ze středních škol. Těm pomáhá vycestovat mezinárodní nevládní a nezisková společnost AFS, která studentům pomůže vybrat nejen vhodnou zemi, ale i zařídit vše potřebné pro výměnu.

Článek

Čeští středoškoláci, kteří mají zájem o studium v zahraničí, mohou navštívit až 100 zemí. A to od Ameriky po Oceánii. Země je v první řadě otázkou priority studenta a jeho rodičů. „My samozřejmě zemi při přihlašovacím procesu doporučíme, jsme v úzkém kontaktu. Většinou se ukáže, co je správná volba,” říká ředitelka české pobočky AFS mezikulturní výměny Klára Kutišová. Dodává, že rodiče by si často na dítěti rádi splnili americký sen, ale často je pro studenta lepší volbou například Asie.

Tu navštívila i studentka Anna Závadová - konkrétně Japonsko. Vzhledem k tomu, že výuka probíhá v jazyce dané země, nebylo studium lehkým úkolem. „Japonštinu jsem studovala půl roku před odjezdem. Na začátku jsem se domlouvala hlavně rukama, nohama. Samotnou mě překvapilo, že v druhém semestru už jsem se ve škole byla schopná podílet na hodinách,” popisuje Závadová. O fungování celé mezikulturní výměny se dozvíte v úvodním videu.

Spolu s Ránem na gauči vstával i Radek Hrdina. Do rubriky Česko vstává si pozval foodblogerku Moniku Harčaríkovou. A společně si uvařili v kuchyni Seznamu. Výsledkem byla polévka Tom Kha Gai.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované