Hlavní obsah

Doba uhelná končí. Teď to potvrdila i čísla

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Celosvětová kapacita výroby elektřiny z uhlí za prvních šest měsíců letošního roku poprvé klesla. Koronavirus totiž pozastavil některé nové projekty a zrychlilo se také odstavování některých elektráren.

Článek

Uhlí je na ústupu… a ten se zrychluje. Podle studie amerického institutu Global Energy Monitor (GEM) celková kapacita výroby elektřiny z uhlí klesla o čistých 2,9 gigawattu, což je 0,1 procenta celosvětové kapacity výroby elektřiny z uhlí. To je sice málo, je to ale první pololetní pokles za dobu, kdy GEM tento údaj sleduje.

Pokles představuje zlom ve výrobě elektřiny z nejšpinavějšího fosilního paliva, poznamenala agentura Bloomberg.

Uzavření elektráren v Evropě a ve Spojených státech vykompenzovalo zahájení provozu nových elektráren, z nichž je více než 60 procent v Číně. Ta se také na nové plánované kapacitě podílela 90 procenty.

Vyspělé ekonomiky v Evropě a Severní Americe stále více směřují k čistějším zdrojům energie. Těžařské firmy se proto zaměřují na rychle rostoucí asijské země, které mohou zvýšit poptávku po uhlí. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v dubnu předpověděla, že celosvětová poptávka po uhlí může letos klesnout nejvíce od druhé světové války, neboť ekonomická aktivita se kvůli omezením zavedeným s cílem zastavit šíření nemoci způsobené novým koronavirem prudce snížila.

Tempo výstavby nových uhelných elektráren v Asii podle GEM zpomaluje a země jako Bangladéš a Vietnam zvažují omezení nebo odklad staveb nových elektráren. Někteří analytici zpochybňují i plány na expanzi v Číně, která by pak mohla zhoršit nadměrnou kapacitu svých uhelných elektráren, z nichž některé jsou už teď ztrátové. Studie Marylandské univerzity odhaduje, že průměrná míra využití uhelných elektráren v Číně by mohla do roku 2025 klesnout na 45 procent.

Podíl uhlí na celkové spotřebě elektřiny v Číně loni klesl pod 58 procent, od roku 2012 se snížil o více než deset procentních bodů, uvedla agentura Reuters. Celková spotřeba uhlí v zemi se však dál zvyšuje a Čína je největším spotřebitelem uhlí na světě.

Reklama

Doporučované