Hlavní obsah

Dobrou školu pro děti a kariéru partnera. Jak v Česku udržet špičkové vědce?

Magazín Byznys Lab o nejvýkonnějším laseru na světě i pozici českých vědců.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vědecké centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech ve Středočeském kraji tvoří 300 expertů z 30 zemí světa. Trvalo nám deset let, než jsme takový tým vybudovali, popisuje v magazínu Byznys Lab hlavní manažer centra Roman Hvězda. Ti nejlepší si pak v Česku musí vydělat stejně jako ve srovnatelné instituci jinde v Evropě, tedy pět až deset tisíc eur.

Článek

Nejde jen o nabídku zajímavé práce, ale důležitá je také blízkost Prahy. V případě seniorních vědců jde o to přestěhovat celou rodinu, roli hraje i to, jestli je dostupná kvalitní mezinárodní škola pro děti i kariéra pro partnera.

Výzkumné centrum disponuje čtyřmi laserovými systémy. Ten nejvýkonnější, označovaný jako L4, právě dokončují. Hodnota laserových systémů je tři miliardy korun, celé centrum stálo 7,5 miliardy korun. ELI Beamlines je zatím stále součástí Akademie věd ČR, přesněji jejího Fyzikálního ústavu. To se ale změní.

Roman Hvězda

hlavní manažer vědeckého centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech, otevřeného v roce 2018. Zhruba 300 expertů se zabývá pod jeho vedením interakcí světla s hmotou při nejvyšších intenzitách a nejkratších časových rozpětích. Centrum je součástí Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Hlavním hostem magazínu Byznys byl Roman Hvězda, manažer centra ELI Beamlines.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

„ČR se chystá založit mezinárodní organizaci, což má centru zajistit mezinárodní status,” popsal manažer Roman Hvězda. V jednotlivých členských zemích by pak mohly vzniknout vědecké inkubátory tak, aby i tamní experti měli přístup ke špičkovým technologiím. Například nejsilnějšímu laseru na světě s plánovaným výkonem 10 petawattů.

„Z povahy věci to není něco, co by mělo mířit na lidi, co by mělo mířit na jakýkoliv materiál, protože tím by se vše přeměnilo v plazmu. Nebudeme odpařovat řeky ani moře, ale využijeme takhle výkonné zařízení k vědeckému výzkumu,” vysvětlil.

ELI Beamlines

Evropské výzkumné centrum v Dolních Břežanech nedaleko Prahy. Mezinárodní tým vědců v něm nainstaloval nejintenzivnější laserový systém na světě. Disponuje čtyřmi laserovými systémy a šesti halami pro experimenty v hodnotě 7,5 mld.

Reklama

Související témata:

Doporučované