Hlavní obsah

Dobrovolníci budou v Beskydech opět hledat stopy velkých šelem

Foto: Jiří Dvořák/Správa KRNAP

Ilustrační snímek.

Reklama

Dobrovolníci budou vlky, rysy a medvědy v Beskydech stopovat už po sedmatřicáté. Takzvané vlčí hlídky ale vyrazí i na území CHKO Bílé Karpaty a slovenské CHKO Kysuce.

Článek

Loni mapování velkých šelem v Beskydech potvrdilo výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky nenarazily. „První mapování výskytu velkých šelem v CHKO Beskydy se uskutečnilo v roce 1984. Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu krajinou,“ uvedla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Dodala, že podle posledních odhadů se například v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem deseti rysů. Převážně na slovenské straně Javorníků se pak zdržuje větší vlčí smečka, zatímco na území CHKO Beskydy se nadále pohybují spíše jednotliví vlci.

„Do Slezských Beskyd přecházejí vlci z Polska. O medvědici Emě, která se přesunula z Beskyd na Slovensko, už nemáme žádné zprávy. Na jaře 2020 byly zaznamenány dva případy medvědích škod na včelstvech ve Veřovických vrších a ve východní části Moravskoslezských Beskyd. Později byl výskyt medvěda potvrzen na slovenské straně Javorníků. Je možné, že kvůli stále častějšímu vyrušování lidmi se medvědi zdržují v nejodlehlejších lokalitách, kde unikají pozornosti,“ řekla Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy, která mapování každoročně koordinuje.

Při sledování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky - podle množství sněhu v horách. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky mapování vyhodnocuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Závěrečná zpráva ze sčítání šelem bude k dispozici zhruba za měsíc.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR celoročně chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Počet šelem v Beskydech souvisí s aktuálním stavem populací těchto druhů na Slovensku a v Polsku.

Reklama

Doporučované