Hlavní obsah

Dobrovolníci na Lukově opravili západní hradbu dolního hradu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Spolek přátel hradu Lukova pokračuje v jeho zvelebování. Letos dobrovolníci dokončili opravu západní hradby dolního hradu, která přiléhá k předbraní.

Článek

Dobrovolníci také pracovali na obnově původní západní hradby jádra horního hradu. Oprava hradby v příkopu u dolního hradu začala v květnu, skončila tento týden. „Hradba prošla dlouhým stavebním vývojem, je na ní krásně vidět zazděné cimbuří. Později byla navyšována, kdo tomu trošku rozumí, tak si to dokáže na hradbě i v zakonzervovaném stavu přečíst. Je tam obnovených nějakých 320 metrů čtverečních plochy,“ uvedl při dnešním Dni hradu Lukova předseda spolku Jiří Holík.

Spolek opravil i střílny, ve kterých se našly otisky po trámcích. „Bylo v nich možné zaháknout hákovnici. Trámky jsme znovu osadili, takže návštěvník si může udělat představu, jak střílna vypadala, když k ní zasedl obránce hradu a chtěl odtamtud střílet,“ vysvětluje Holík.

Na hradě se pracuje také na obnově původní západní hradby jádra horního hradu. Její pozůstatky se podařilo objevit předloni. „Celou hradbu jsme letos očistili a zakonzervovali tak, že je připravená, abychom mohli příští rok začít s jejími dozdívkami,“ uvedl Holík. Po dokončení obnovy hradby, která potrvá několik let, by na místě měla znovu fungovat vyhlídková terasa.

V rozsáhlém areálu dolního hradu pokračovali letos členové a příznivci spolku v odkrývání a následném dozdívání obvodové hradby. „Je zakonzervovaná v délce asi 30 metrů, zbývá nám dokončit asi 50 až 60 metrů,“ řekl Holík. I v tomto případě půjde o práci na několik let.

Letošní náklady na obnovu hradu Holík odhadl na 1,5 milionu korun, přičemž 300 tisíc korun činí dotace od Zlínského kraje a dalších 300 tisíc korun dotace od Ministerstva kultury. Zbývající část peněz spolek získává ze vstupného a od sponzorů. Na zříceninu přitom loni zavítalo zhruba 25 tisíc platících návštěvníků, letos jich zatím bylo kolem 18 tisíc.

Dnešní Den hradu Lukova patří k tradičním a k nejnavštěvovanějším akcím na zřícenině, která je od roku 1964 chráněna jako kulturní památka. Nabídl mši v hradní kapli svatého Jana, výstavy věnované historii a památkové obnově hradu nebo hudební vystoupení.

Práce na obnově hradu zahájilo v roce 1983 hnutí Brontosaurus, jehož členové na Lukově pomáhají dodnes. Lukov byl ve 13. století součástí sítě hradů, které tvořily ochranu východní hranice českého království. Za třicetileté války byl střediskem Valachů bojujících za osobní a náboženskou svobodu. Po vypálení a poničení švédskými vojsky chátral, na konci 18. století byl definitivně opuštěn a proměnil se ve zdroj levného stavebního materiálu.

Reklama

Doporučované