Hlavní obsah

Dohra kauzy konkurzní mafie. Stát připravil odsouzeného bývalého soudce Berku o majetek

Stát napodruhé uspěl s přepisem pozemku, který roky patřil Jiřímu Berkovi.Video: Radek Nohl, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na druhý pokus uspěl stát u katastrálního úřadu s přepisem majetku, který roky na Ústecku patřil Jiřímu Berkovi.

Článek

Stát připravil o majetek bývalého soudce Jiřího Berku, který byl loni na podzim po 16 letech od obvinění pravomocně odsouzen v kauze zmanipulovaných konkurzů.

V ústecké čtvrti Střekov přepsal katastrální úřad na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových stavební parcelu. Tento pozemek o rozloze necelých 900 metrů čtverečních s výhledem na Labe tu Berka vlastnil řadu let.

Nyní už majitelem této parcely není.

„Pozemek ve Střekově, který dříve patřil odsouzenému, je již v našem vlastnictví,“ potvrdil Seznamu mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

„Nyní můžeme zahájit kroky k odstátnění. To znamená zpravidla k prodeji. Nejdříve zjistíme, zda má zájem nějaká jiná státní instituce. Pokud ne, pak zajistíme ocenění a budeme tento pozemek prodávat ve veřejné dražbě nebo aukci,“ doplnil Ležatka.

Katastrální úřad pozemek přepsal na stát až napodruhé. Před několika týdny první přepis odmítl. Zdůvodnil to tím, že soud dostatečně neřekl, jaký majetek má státu propadnout.

Vrchní soud rozhodl, že vedle Berky má státu propadnout majetek také dalším čtyřem odsouzeným.

Polovinu domu na Litoměřicku má však jen Petr Tuhý. Další odsouzení žádné nemovitosti nevlastní.

Během obvinění dostal téměř 9 milionů

Jiří Berka byl odsouzen, že se jako konkurzní soudce podílel na zmanipulování konkurzů více než deseti firem. Celková škoda byla podle obžaloby 264 milionů korun.

Vše odstartovalo na jaře roku 2003, kdy policie skupinu odhalila v souvislosti s podezřelým konkurzem Union banky.

Berka už nastoupil do vězení, s trestem ve výši sedmi let však nesouhlasí. Jeho advokát Rudolf Axmann již dříve řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Na pravomocný rozsudek čekal Berka téměř 16 let. Po celou tuto dobu však měl nárok podle zákona na polovinu platu. Seznam loni zjistil, že mu byla vyplacena hrubá mzda ve výši 8 975 828 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované