Hlavní obsah

Dokázal, co žádný jiný Čech. Od plácku, kde se zrodila sportovní legenda, k mnohatisícové rozlučce a slzám

Poslední zápas Filipa Jíchy i místa, která určila jeho život: Emoce, slzy a úspěchy nejlepšího házenkáře světa.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Německu ho uctívají jako rockovou hvězdu, doma v Česku jej z palubovky vyprovázel potlesk tisíců lidí. Házenkářská ikona Filip Jícha vás provede po místech, která formovala jeho život.

Článek

„Díky tomuhle hřišti jsem se stal házenkářem, pamatuju si tady i svůj první gól. Vracím se na místo činu, to jsou neuvěřitelné vzpomínky,” bilancuje Filip Jícha na malém plácku v srdci Starého Plzence, kde začala jeho mimořádně úspěšná sportovní kariéra.

Filip Jícha se stal v roce 2010 nejlepším házenkářem světa. Vyhrál sedmkrát německou bundesligu a dvakrát Ligu mistrů. Byl vyhlášen nejlepší levou spojkou historie. Kariéru ukončil jako hráč slavného klubu FC Barcelona.

„Byl vždycky jiný než ostatní kluci. Už když jsme spolu začali chodit, říkal, že jednou bude hrát za THW Kiel v bundeslize. Já se mu smála, ale pak jsem pochopila, že to myslí vážně,” vzpomíná jeho manželka a životní opora Hana.

Tvdohlavost, cílevědomost a píle. Tři klíčové vlastnosti dovedly Jíchu na vrchol.

Vynikající házenkář vzal kamery Seznamu i do zákulisí emotivní rozlučky, při níž mu doma v Plzni tleskala vestoje zaplněná hokejová hala. A také na místa, která kariéru i život výjimečného sportovce formovala. Do rodného městečka, na golf nebo pivo s dlouholetým kamarádem a spoluhráčem.

„Byl definitivně větší hvězda než my všichni v České republice. Hvězda největšího možného formátu. Málokterý profesionál napříč všemi sporty dokázal to, co on,” říká Filipův přítel a kapitán české reprezentace Karel Nocar.

Jaký má nesplněný sportovní sen? Jaké je to být sportovcem, kterého v Německu uctívají jako rockovou hvězdu? A na které momenty kariéry vzpomíná nejraději? Podívejte se na Moje místa Filipa Jíchy v úvodním videu.

Pořad Moje místa sledujte premiérově každý pátek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované