Hlavní obsah

Dokonalé investiční portfolio: Je to vůbec možné?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Existuje něco jako dokonalé investiční portfolio? Podle deseti respektovaných osobností ze světa financí žádná jednotná rada neexistuje, stejně tak prý neexistuje univerzální dokonalé portfolio.

Článek

Profesoři Andrew Lo z Massachusettského technologického institutu (MIT) a Stephen Foerster z Ivey Business School Western University vydali novou knihu s názvem „In Pursuit of the Perfect Portfolio,“ ve které představují myšlenky deseti osobností z finančního světa o investičním portfoliu.

V knize vystupují takové osobnosti jako Harry Markowitz, Bill Sharpe, Myron Scholes, Bob Merton, Gene Fama, Jack Bogle nebo Charley Ellis. S autory knihy diskutují o tvorbě dokonalého investičního portfolia. To, co se z knihy běžný investor může dozvědět, je zjednodušeně toto – neexistuje žádný konsensus a žádné univerzální dokonalé portfolio.

Z rozhovorů s těmito finančními mozky světa si profesor Andrew Lo dle serveru MarketWatch odnáší mimo jiné tuto myšlenku: „Každý z nich se zaměřil na určitý aspekt našeho finančního života, ale my je vlastně potřebujeme všechny. Potřebujeme více úhlů pohledu, protože nikdy nevíme, v jakých situacích se ocitneme a jaké konkrétní nápady či myšlenky budou užitečné.“

Slavný investor Jack Bogle například uvedl, že investor musí přemýšlet o investicích jinak v případě rostoucích trhů než v případě klesajících trhů. Robert Shiller, Jeremy Seigel a Charley Ellis zase tvrdí, že investiční portfolia jsou velice osobní záležitostí. Andrew Lo k tomu dodává: „Hodně záleží na vašich osobních okolnostech, vašem osobním vkusu a vaší ochotě riskovat. To, co vidíme u těchto deseti kapacit, je, že existují různé přístupy k řešení těchto vysoce personalizovaných otázek. A ve všech jsem našel něco cenného.“

Otázka tedy zní, jak postupovat při vytváření svého dokonalého portfolia bez ohledu na to, zda se chystáte do důchodu nebo již v důchodu jste. Nejprve je potřeba zdůraznit, že sestavení dokonalého portfolia není jednoduchou záležitostí. Ve skutečnosti to vyžaduje dávku introspekce.

„Budete muset strávit čas přemýšlením o všech různých aspektech svého života,“ upozorňuje profesor Lo a dodává: „Nejde pouze o finanční aspekty. Do našich finančních životů musíme začlenit také ostatní aspekty našeho života. Do této hry musíme začlenit nejen finanční cíle, ale i ty celkové,“ tvrdí Lo.

Investiční principy

Při sestavování investičního portfolia byste měli podle dotazovaných investorů začít přemýšlením nad níže zmíněnými otázkami a situacemi.

Nejprve byste měli zjistit, kolik máte odborných znalostí ve finančním plánování a kolik času a energie jste ochotni věnovat správě svého portfolia. „První zásadou je začít přemýšlet o tom, zda si portfolio chcete sestavovat skutečně sami, nebo zda využijete pomoc odborníka,“ uvedl Lo. Dále byste si měli určit, jaké jsou vaše současné a budoucí finanční potřeby. Měli byste také najít svou komfortní zónu ohledně zisků a ztrát. Přemýšlejte také o své investiční filozofii a o tom, čemu na finančních trzích věříte.

Dalším krokem by mělo být sestavení seznamu aktiv, která již máte a která chcete ve svém portfoliu držet. Ať už se jedná o podílové fondy, ETF, akcie, dluhopisy či například nemovitosti.

Vytvořte si rovněž představu o současném investičním a tržním prostředí a o tom, jak stabilní se toto prostředí jeví ve srovnání s historickými normami. Také byste se měli vyvarovat zásadních chyb.

„Výše zmíněné základní investiční principy jsou navrženy tak, aby nás přiměly přemýšlet o tom, jak vytvořit ideální portfolio,“ tvrdí profesor z MIT. „Říct někomu, že by měl investovat dlouhodobě, zní sice dobře, ale co to ve skutečnosti znamená? A proč tomu věříme? Je to vždy správná rada bez ohledu na aktuální tržní prostředí, co se na trzích skutečně děje?“

Jaký jste investor?

Dalším krokem na cestě k vytvoření portfolia je porozumět tomu, kdo jste a kde jste dnes. Klíčové jsou čtyři charakteristiky – stupeň averze vůči riziku, velikost současného bohatství, velikost vašich současných a budoucích finančních potřeb. Poslední klíčovou charakteristikou je investiční prostředí, ve kterém se nyní nacházíte.

Pokud lidé právě složitost neocení, nabydou dojmu, že si stačí v mobilním telefonu stáhnout investiční aplikaci, vložit do ní peníze, a je vystaráno.
Andrew Lo

Tato sebeidentifikace může být poměrně složitá a komplikovaná, a o to právě jde. Profesor Lo uvádí, že finanční plánování a řízení složité je. „Pokud lidé právě složitost neocení, nabydou dojmu, že si stačí v mobilním telefonu stáhnout investiční aplikaci, vložit do ní peníze, a je vystaráno,“ tvrdí Lo.

„Jenže to nestačí, lidé potřebují být ve skutečnosti trochu chytřejší, neboť život je stále a stále komplikovanější,“ dodává profesor.

Čtyři klíčové aspekty

K dosažení finančních cílů je dobré zdůraznit čtyři aspekty. Prvním je finanční částka, na kterou chcete v cíli dosáhnout. Druhým, jak velkou částku jste ochotni a schopni pravidelně investovat. Třetím, za jakou dobu chcete finančních cílů dosáhnout a čtvrtým aspektem je očekávaný výnos z vašich investic.

Pokud si tak odpovíte na výše položené otázky, můžete přijít na to, že vaše portfolio by mělo být složené převážně z akcií nebo by mělo být více vyvážené, tedy přibližně ve stejném podílu akcií a konzervativnějších dluhopisů, na základě vašeho přístupu k riziku.

Je důležité si také uvědomit, že vaše ideální portfolio je pro vás tím nejlepším v tuto chvíli, což ale nemusí platit napořád. Profesor Lo také dodává, že se všichni neustále měníme, jsme produktem nejen naší doby, ale také naší historie a zkušeností.

„Musíte tedy brát v úvahu jak předchozí cestu, která váš dostala tam, kde nyní jste, tak i cestu budoucí, na kterou se vydáte za dosažením finančních cílů. Život je závislý na cestě a postupu, a proto i investování musí být na tomto závislé,“ uzavírá profesor Lo z prestižní univerzity.

Reklama

Doporučované