Hlavní obsah

Doktoři ve jménu vědy spolkli lego. Chtěli tak ujistit rodiče, že se dětem nic nestane

Hlava lego figurky projde trávicím traktem průměrně za 1,7 dne.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tým doktorů se rozhodl spolknout část lego figurky pro vědecké účely. Zkoumali, jak dlouho trvá, než malý objekt projde trávicí soustavou, či zda působí nevolnosti nebo bolesti. Chtějí tím předejít obavám rodičů o své děti během incidentů, kdy jejich ratolesti spolknou malé plastové objekty.

Článek

Šest vědců z Austrálie a Spojeného království publikovalo studii v odborném časopisu Pediatrie a dětské zdraví. Pokusem zmapovali, co se stane po spolknutí hlavičky lega o velikosti 10 na 10 milimetrů. Článek vyšel v rámci speciální vánoční edice, která často obsahuje kontroverzní studie. V rámci zkoumání se vědci rozhodli experimentovat sami na sobě.

Zkoumali dvě kritéria. Jedno určovalo podobu tvrdosti stolice po průchodu řitním otvorem. Zde vědci nezpozorovali žádné změny. Druhé indikovalo dobu, za jak dlouho objekt projde trávicím traktem. Naměřená průměrná rychlost je 1,7 dne. Doktoři zároveň zjišťovali, zdali je mezi kritérii nějaká souvislost v závislosti na častější stolici. Zde se však žádná spojitost nepotvrdila.

„Nepamatuji si, jestli to bylo před, nebo po snídani, ale všichni jsme pozřeli kousek lega mezi sedmou a devátou ranní a zapili skleničkou vody,” sdělila jedna z autorek studie, Grace Leová. „Většina z nás figurku nalezla během první až třetí stolice. S výjimkou kolegy Damiena Rolanda, který svou nenašel. Donutili jsme ho, aby svou stolici prohledával po dobou dvou týdnů. Já jsem s velikou úlevou nalezla figurku již na první pokus,” dodala.

Nikdo z vědců nezaznamenal bolesti ani jiné příznaky po pozření figurky. Zpráva uváděla, že je možné, že dětská střeva budou reagovat jinak. Vědci ale nemají dostatek důkazů, aby toto tvrzení potvrdili. Vědkyně však zdůraznila, že lidé tento experiment nemají doma zkoušet „Je možné, že mladší střeva takovéto objekty vyloučí rychleji,” napsala v . článku Leová. „Doufejme, že zde bude více diskuzí a širší povědomí, které rodiče ubezpečí, že nemusejí mít zbytečné obavy.”

„V případě malých objektů nemusíte prohledávat stolici. Tato informace by mohla ušetřit rodiče před případnou panikou,” uvedli dále vědci. „Pokud se ovšem nejedná o milovanou lego hlavičku o kterou nechcete přijít,” dodali s nadsázkou.

Části hraček jsou druhým nejčastějším předmětem, který děti spolknou. Zároveň velmi často stresují rodiče i navzdory tomu, že během pár dní projdou trávícím traktem bez následků.

Podle Leové má tato práce za cíl lidi rozesmát, ale zároveň rodiče uklidnit. Dodala, že vyhledat lékařskou pomoc je třeba pouze v případech, kdy dítě spolkne ostrý předmět velikosti větší než 5 × 2,5 centimetru, magnety, mince, knoflíkové baterie nebo když mají bolesti. Malé a hladké plastové objekty by neměly způsobit problémy.

Reklama

Související témata:

Doporučované