Hlavní obsah

Doky a Bred mají nové psovody. Psi po padlém vojákovi cvičí na severu Čech

Reportáž o výcviků psů po padlém vojákovi Tomášovi Procházkovi v Chotyni na Liberecku.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Voják Tomáš Procházka zemřel v říjnu v Afghánistánu na základně Šindánd v provincii Herát. Na misi sebou měl i své dva psy. Po tragické události se ovčáci Doky a Bred vrátili zpět do Česka.

Článek

Reportér Seznamu navštívil Centrum vojenské kynologie v Chotyni na Liberecku, kde v době natáčení byli i oba psi. Doky a Bred musí s novými psovody absolvovat výcvik úplně od začátku.

Dvouletý ovčák Doky byl přidělený rotmistrovi Petru Bečkovi. V rozhovoru pro Seznam vylíčil, jak probíhalo první setkání.

„Přišel jsem si pro psa do karantény a chodil jsem za ním každý den. Venčil jsem ho a utužoval jsem s ním kontakt. Doky je cvičený na vyhledávání výbušnin. Výcvik se psem začal od začátku, rozvíjí se kontakt, psovod se snaží psa na sebe navázat formou odměn,“ popsal začátky výcviku v Chotyni rotmistr Bečka.

V Centru vojenské kynologie je Petr Bečka deset let, Doky je jeho pátý pes. Do kurzu plánuje jít se psem příští rok v březnu, trvat má zhruba tři měsíce.

Výběr psů pro armádu je přísný, v Chotyni se cvičí desítky psů. „Nás zajímá hlavně reakce na aport, aby něco aktivně vyhledával,“ popsal výcvik psů v Chotyni major Jiří Jirák. „Je to věc důležitá hlavně pro psa na vyhledávání zbraní, drog a výbušnin. Dále nás zajímá, aby pes byl psychicky stabilní. Nesmí ho rozhodit výstřel, nesmí mít útěkovou reakci.“

Počet služebních psů v Centru vojenské kynologie na severu Čech se pohybuje kolem sedmdesáti, přibližně stejný počet lidí se o psy stará.

Druhý ze psů Tomáše Procházky – Bred – už je cvičen jiným psovodem. Podrobnosti v úvodní reportáži.

Reklama

Doporučované