Hlavní obsah

Příliš dlouho jste podporoval Putina, abdikujte, vyzvaly osobnosti Zemana

Podívejte se na celé vyjádření kancléře Vratislava Mynáře a mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Video: Kristina Cirokova, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na výzvu k abdikaci Miloše Zemana odmítá jeho mluvčí Jiří Ovčáček reagovat. Řekl jen, že autoři výzvy, mezi kterými jsou i bývalí signatáři Charty 77, rozdělují společnost. Kancléř Vratislav Mynář je zase nazval závistivci.

Článek

Skupina signatářů Charty 77 a dalších osobností vyzvala prezidenta Miloše Zemana v otevřeném dopise k abdikaci a označila ho za spoluviníka ruské agrese na Ukrajině. Mezi autory výzvy jsou například bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, sociolog a exposlanec Ivan Gabal či textař a bývalý kandidát na prezidenta Michal Horáček.

„Vy i Vaši nejbližší spolupracovníci jste příliš dlouho podporovali politiku prezidenta Putina, na jehož rozkaz ruská armáda páchá na Ukrajině zločiny proti lidskosti,“ píše se v otevřeném dopise. „Zbývá vám poslední a jediná cesta: Omluvte se ukrajinskému lidu, České republice i našim spojencům a co nejdříve abdikujte!“

Protože zástupci Kanceláře prezidenta republiky na otázky Seznam Zpráv dlouhodobě neodpovídají, šla se jich naše reportérka zeptat přímo na Pražský hrad, když přicházeli ve středu ráno do práce. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář označil autory výzvy za závistivce. „Poté, co pan prezident řekl jasně svůj názor, tak si myslím, že je to akorát hloupost nějakých lidí, kteří jsou poněkud závistiví,“ prohlásil za chůze Mynář a zavřel reportérce dveře před nosem.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na otázku, zda prezident Miloš Zeman neuvažuje o abdikaci, řekl: „Žijeme ve složité době a potřebujeme se semknout, a jestli se někdo teď snaží rozdělovat společnost, tak je to jeho věc. Nehodlám na to reagovat,“ a dodal: „Je Popeleční středa, to je doba půstu a já si dávám půst od jakéhokoliv vyjádření.“

Nemají argumenty

Podle kritiků prezidenta Miloše Zemana je to jasné potvrzení toho, že jeho spolupracovníci nemají argumenty, kterými by jeho politiku obhájili.

„Oni nemají věcnou odpověď, aby to vyvrátili, protože ta fakta o tom, že Miloš Zeman podporoval ruskou agresivní anexi Krymu a východní Ukrajiny a že dokonce systematicky bojoval proti sankcím, které za to byly, jsou evidentní,“ řekl jeden ze signatářů výzvy sociolog Ivan Gabal. Připomněl také, že Miloše Zemana často citovala ruská média s tím, že podporuje kremelskou politiku. „Vlastně jsme se dostali do situace, že jsme jeho konáním spoluodpovědní za současnou katastrofu. A to, že se od té své politiky teď distancoval, jenom ukazuje, jak to bylo nepromyšlené a jak to bylo z hlediska státu a z hlediska ústavní odpovědnosti vrchního velitele ozbrojených sil úplně nekompetentní chování,“ domnívá se Gabal.

Další ze signatářů výzvy textař a bývalý protivník Miloše Zemana v prezidentské volbě Michal Horáček mluví podobně. Na slova mluvčího Ovčáčka a kancléře Mynáře prý pro něj nemá smysl reagovat. Podle něj je teď důležité, aby se národ semknul. „Musíme ale vědět, co jsou naše zájmy a musíme za tím stát a musíme odsoudit všechny chyby, kterých jsme se dopouštěli. Například tím, jak prezident Zeman během těch let vystupoval a byl neustále přítomen v ruských televizích, takže ruský divák měl pocit, že to mluví občané České republiky, nikoliv jeden člověk,“ uvedl Horáček.

Putin Zemana zklamal

Prezident Miloš Zeman po začátku války na Ukrajině v názorech na Rusko, o kterém dříve tvrdil, že „není náš nepřítel“, otočil. Agresi jednoznačně odsoudil. Přiznal také, že se mýlil, když říkal, že Rusové nejsou blázni a že na Ukrajinu nezaútočí. Putina označil za šílence. „Šílence je zapotřebí izolovat a nebránit se vůči němu pouze slovy, ale konkrétními opatřeními,“ prohlásil minulý týden v projevu Zeman. V pondělí se v otevřeném dopise osmi prezidentů Evropské unie připojil k výzvě udělit Ukrajině status kandidátské země EU.

Šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin Miloše Zemana zklamal. „Myslím, že z Putina je Miloš Zeman zklamán. Cítí se být svým způsobem i podvedený,“ uvedl Jindrák.

Jenže podle oponentů českého prezidenta stávající postoj Miloše Zemana nesmaže vinu, kterou podle nich nese. „Jedno prohlášení pana prezidenta nemůže přehlušit devět let setrvalého rozleptání Západu ve službách myšlenky, která rozhodně neodpovídá českým národním zájmům,“ řekl Michal Horáček.

A kritikou nešetří ani někteří politici. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) to, že někdo začne říkat něco jiného, neznamená, že zásadně změnil názor. „Já za sebe jsem přesvědčený, že ty věty a ta vyjádření, jak pana prezidenta Zemana, tak pana bývalého prezidenta Klause, významně ublížila pozici České republiky a významně přispěla k tomu, že jsme následně podceňovali nebezpečí totalitního Ruska,“ prohlásil v úterý předseda Senátu Vystrčil v pořadu ČT Události, komentáře. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová ho doplnila: „Já taky nezapomínám na ty roky předtím. Česká republika fungovala často právě skrze citace prezidenta Zemana jako určité zpochybňování jednoty Západu v pozici k Rusku.“

Předseda Pirátů Ivan Bartoš pro Seznam Zprávy uvedl, že je správné, že se prezident pro jednou postavil po bok české vlády, odsoudil ruskou agresi i přiznal chybu, když hrozbu nedávno bagatelizoval. „Neodčiní to ale léta posměšného zpochybňování rizik ze strany Ruska, podrývání důvěry v naše bezpečnostní složky či spojence. Ani vazby některých hradních spolupracovníků na Kreml. To vše je nepřijatelné a sebereflexe, zda tímto Hrad neškodí našim občanům a zemi, měla přijít již dávno. Na druhou stranu prezident je volen v přímé volbě a to je třeba také vnímat,“ uvedl Bartoš.

Nejedlý pryč?

Ozývají se i hlasy, aby prezident ukončil spolupráci se svým ekonomickým poradcem Martinem Nejedlým. Byť nemá řádnou pracovní smlouvu s Hradem, ani bezpečnostní prověrku, patří k nejbližším Zemanovým spolupracovníkům. Na Hradě má i svoji kancelář. V minulosti se účastnil schůzek Miloše Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Osm let, do loňského října, disponoval v rozporu se zvyklostmi diplomatickým pasem. Má bohaté kontakty v Rusku. Deset let tam žil. Tato jeho minulost je ale zahalena tajemstvím. Byl také spolumajitelem firmy Lukoil Aviation Czech, za kterou ruská mateřská společnost zaplatila pokutu ve výši téměř 28 milionů korun, kterou dlužila Státní správě hmotných rezerv.

K odchodu Nejedlého z Hradu vyzval už v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Na jeho přítomnost vedle hlavy státu už delší čas upozorňuje zpravodajská komunita. Pokud tento člověk má bezprostřední vliv na pana prezidenta a jeho názory a vůbec fungování prezidentské kanceláře, tak to v pořádku není,“ řekl Rakušan.

Odvolání Nejedlého z pozice poradce prezidenta požadují lidé i v petici, se kterou přišel humpolecký podnikatel Zdeněk Rýzner a režisér Jakub Hussar. „Mojí hlavní motivací byla hanba a stud, když vidím, že zatímco na Ukrajině umírají lidé, my máme na Hradě člověka, který adoruje Putina. Pokud prezident Zeman dnes říká, že šílence je třeba izolovat, tak my žádáme, ať on sám izoluje svého klíčové poradce, který šílence Putina propaguje,“ vysvětlil Zdeněk Rýzner, majitel nábytkářské firmy Hranipex.

A Michal Horáček k tomu dodává: „O panu Nejedlém nemáme vůbec žádné pochyby, kde jsou jeho sympatie a jeho činy. Ostatně svědčí o tom jeho dlouholetý obrázek pana Putina na jeho mobilu.“

Martin Nejedlý nezvedá už od minulého týdne telefon. Na twitteru se v pátek objevila jeho fotografie údajně z pařížského letiště. Podle našich informací byl Martin Nejedlý skutečně od čtvrtka do pondělí ve Francii. Teď už je zpět. V rozhovoru pro Seznam Zprávy loni v červnu tvrdil, že ruské zájmy nehájí.

„Stokrát jsem vysvětloval, že jsem Čech, že žádné ruské zájmy nehájím. Rozhodně popírám jakoukoliv démonizaci mého jména ve vztahu k Rusku,“ řekl tehdy Nejedlý a na otázku, zda má stále na telefonu obrázek Vladimira Putina odpověděl: „Ne, nemám. Já jsem to tehdy bral trošičku jako recesi. Já jsem to bral tak, že když už mi ten kabát ušili, tak prosím, ať ten kabát i nosím.“

Martin Nejedlý odpovídá na otázku, zda má na telefonu stále obrázek Vladimira Putina.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil , Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované