Hlavní obsah
Online

Faltýnek u soudu: Babiše si vážím, ale nic nevěděl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jana Nagyová se svým obhájcem.

Reklama

aktualizováno •

Třetí den soudního procesu s bývalým premiérem Andrejem Babišem a manažerkou Agrofertu Janou Nagyovou (Mayerovou) sledujeme v online reportáži.

Článek

Už třetí den po sobě rozplétal senát vedený soudcem Janem Šottem největší soudní případ tohoto roku.

V procesu s bývalým premiérem Andrejem Babišem a manažerkou Agrofertu Janou Nagyovou (Mayerovou), kteří jsou obžalovaní kvůli dotaci na projekt Farmy Čapí hnízdo, přišli nejbližší Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Monika Babišová a její bratr Martin Herodes však odmítli vypovídat stejně jako Babišova dcera Adriana Bobeková, která se navíc ze zdravotních důvodů z jednání omluvila.

O hlavní dění dne se tak postarala Babišova spoluobžalovaná Jana Nagyová (Mayerová) a Babišovi advokáti.

Jana Nagyová (Mayerová) tím, že v komentáři k dřívějším výpovědím členů Babišovy rodiny soudu řekla, že vše kolem Čapího hnízda je její chyba - tedy pokud se nějaká vůbec stala. „Chci se omluvit celé rodině pana Babiše, pokud někdo dřív pochybil, byla jsem to já,“ uvedla Nagyová, které Babiš vzápětí za toto prohlášení poděkoval.

Babišovi obhájci se pak pokusili zabránit, aby u soudu vypovídal Andrej Babiš mladší. Soudu navrhli, aby soud nechal juniora vyšetřit znalcem a ten určil, zda je schopen hodnověrně vypovídat. Navrhli též výslech jeho bývalé lékařky Protopopové. Soudce však návrh zamítl.

Podrobně jsme o tom psali zde:

Odpoledne pak vypovídali bývalí dříve obvinění manažeři Agrofertu, jejichž trestní stíhání bylo však v roce 2018 zastaveno. Mezi nimi zaujal především někdejší první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek považovaný v hnutí za Babišovu pravou ruku.

„Já to považuji za uměle vytvořenou kauzu s jediným cílem – odstranit Babiše z politiky,“ sdělil soudu s tím, že si obžalovaného „nesmírně váží“.

Když se ho však žalobce a soudce ptali na podrobnosti kolem operací, které obžaloba považuje za podezřelé, nemohl si na nic vzpomenout. Podobně jako další dva manažeři, kteří v době zrodu projektu, jenž je dnes u soudu, pracovali v Agrofertu na vyšších pozicích.

Online reportáž ze středečního dne u soudu si můžete přečíst zde:

  • Babiš na synovu výpověď nedorazí

  • Soudce vyřešil svědectví Babiše mladšího

    Soudce Jan Šott odpověděl odpoledne u soudu na návrhy advokátů obžalovaného Andreje Babiše, kteří se pokoušeli zabránit vystoupení Babiše juniora u soudu. Obhájce navrhoval, aby soud nechal juniora vyšetřit znalcem a ten určil, zda je schopen hodnověrně vypovídat. Navrhl též výslech jeho bývalé lékařky Protopopové. Soudce návrh zamítl.

  • Další svědek, který odmítl výpověď

    Další svědek, bývalý manažer Agrofertu Josef Nenadál, který byl původně v kauze také obviněný, odmítl před soudem vypovídat. Soudce teď čte protokol o jeho výpovědi na policii.

  • Svědek Kubiska si nevzpomíná

    Bývalý vrcholný manažer Kubiska si u soudu nevzpomněl, kdo mu řekl o zájemcích a výši nabídky. Na otázku soudce Jana Šotta řekl, že on sám s nikým nejednal a že mu to řekli asi právníci. Fyzicky přítomný u předání akcií prý nebyl.

    Předání akcií podle Kubisky řešili právníci. Kteří to byli, si už také nevzpomíná.

  • K soudu přišel manažer ZZN Pelhřimov

    Výslech Jaroslava Faltýnka skončil. Soud pokračuje výpovědí generálního ředitele ZZN Pelhřimov Zdeňka Kubisky.

    Ten byl mezi 11 původně obviněnými, jeho stíhání bylo podobně jako v dalších 9 případech zastaveno. Policie ho nejprve – podle usnesení o zahájení trestního stíhání – podezřívala, že se podílel jako jeden z manažerů firmy na změně vlastnické struktury ZZN Agro Pelhřimov, s. r. o., „přestože k tomuto kroku nebyl žádný ekonomický ani podnikatelský důvod, kdy tak jediným reálným a skutečným důvodem tohoto kroku byla pouze snaha skrýt budoucí vlastnickou strukturu ZZN Agro Pelhřimov, s. r. o.“ (Citace z původního usnesení o zahájení trestního stíhání).

  • Jak vyslýchali Faltýnka

    Otázky teď Jaroslavu Faltýnkovi pokládá statní zástupce Jaroslav Šaroch. Zajímá ho především to, proč se ZZN Agro Pelhřimov pár týdnů před prodejem přeměnila z s. r. o. na akciovou společnost a kdo to navrhl. Faltýnek ale tvrdí, že tento postup byl součástí filozofie společnosti. Víc si prý nepamatuje.

    Na dotaz obhájce Andreje Babiše, zda se jeho bývalý šéf z Agrofertu o prodej ZZN Agro Pelhřimov nějakým způsobem sám zajímal, však Faltýnek odpověděl: „To bylo pod jeho rozlišovací schopnost. Nikdy se o tom nebavil.“

    A na dotaz soudce, zda věděl, jaký má Andrej Babiš k Čapímu hnízdu vztah, a zda tam někdy byl, odpověděl, že viděl video, kde Andrej Babiš říká, že má rád Čapí hnízdo. On sám se tam byl prý několikrát podívat. „Krásný areál za miliardu korun.“

  • Faltýnek si Babiše váží, ale nic nevěděl

    Jaroslav Faltýnek na dotaz soudce vysvětlil, že společnost ZZN Agro Pelhřimov, která spadala původně do Agrofertu, prodali proto, že byla nepotřebná. To, že zájemci o její koupi jsou děti Andreje Babiše, prý představenstvo vědělo. „Já jsem se dozvěděl, že je nějaký potenciální problém, až když jsem si přečetl svoje obvinění.“

    Úloha ZZN Agro Pelhřimov byla taková, že od prosince 2005 až do roku 2008 byla součástí Babišova holdingu, pak změnila formu vlastnictví a byla anonymními akciemi převedena na neznámé majitele a přejmenovala se na Farmu Čapí hnízdo. Pod touto značkou si jako malá či střední firma zažádala o dotaci.

  • Faltýnek čte Babišovy noty

    „Já to považuji za uměle vytvořenou kauzu s jediným cílem – odstranit Babiše z politiky. Já jsem o tom přesvědčen od samého začátku,“ uvedl u soudu Faltýnek. To samé tvrdí i expremiér Andrej Babiš.

    Na otázku soudce, jaké jsou jeho vztahy s obžalovaným Babišem, Faltýnek řekl, že si tykají, je to jeho dlouholetý šéf. „Nesmírně si ho vážím.“

  • Faltýnek: Výmysly policejního orgánu

    Jaroslav Faltýnek zdůraznil, že tu první žádost o jeho vydání a o vydání Andreje Babiše poslala policie několik týdnů před parlamentními volbami. „Když jsem četl ty výmysly, omlouvám se, výmysly policejního orgánu, tak jsem prostě nevěřil vlastním očím.“

  • U soudu je Faltýnek

    Začala odpolední část líčení. Před soudem začal vypovídat Jaroslav Faltýnek. Řekl, že vzhledem k tomu, že pět let figuroval v kauze Čapí hnízdo, s tím má přímou osobní zkušenost.

  • Faltýnek je u soudu, chce mluvit

  • Babiš: Nebudu už nic komentovat

    Obžalovaný Andrej Babiš změnil názor na to, jak se bude vyjadřovat k jednání soudu. Zatímco v úterý po dopolední části líčení optimisticky hodnotil přečtené výpovědi svědků, kteří podle něho mluvili v jeho prospěch, ve středu novinářům na chodbě soudní budovy sdělil, že už jednání komentovat nebude.

    Přece jen však odpověděl na otázku, co říká prohlášení spoluobžalované manažerky Agrofertu Jany Mayerové (Nagyové), která se Babišovým omluvila a soudu řekla, že pokud se teoreticky chyba kolem dotace stala, je to chyba její.

    Více v následujícím videu:

    Andrej Babiš hodnotí soudní líčení.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

  • Jednání soudu bylo přerušeno

    Soudce Jan Šott přerušil jednání do 12:30, kdy je předvolán další svědek.

  • Babiš označil televizní dokument za lež

    Andrej Babiš se vyjádřil k dokumentu Víta Klusáka Matrix AB, který soudce zmínil jako jeden z důkazních materiálů. Jde o dokument, v němž se Andrej Babiš v záběru chlubí, že Čapí hnízdo je jeho nejlepší nápad. Babiš, který se dnes od projektu distancuje, k dokumentu dodal, že se jedná o práci lidí, kteří ho nesnáší. „Pan režisér obelhal lidi,“ řekl.

  • Babiš poděkoval Nagyové za vyjádření

    „Děkuji za toto vyjádření,“ řekl Babiš k vyjádření Nagyové o tom, že chyba byla pouze na její straně. Dodal, že kdyby nešel do politiky, žádné trestní stíhání by dnes neexistovalo.

  • Jana Nagyová se omluvila Babišovým

    U soudu mluví obžalovaná Jana Mayerová (Nagyová). Soud ji vyzval, zda chce něco sdělit k dřívějším výpovědím Babišovy manželky, švagra a dcery, které soud přečetl, když odmítli vypovídat, respektive se z jednání omluvili. Obžalovaná řekla, že pokud se stala chyba, je na její straně.

    „Chci se omluvit celé rodině pana Babiše, pokud někdo dřív pochybil, byla jsem to já,“ uvedla Nagyová u soudu. Podle ní byla chyba v tom, že dostatečně nestudovala pokyny pro dotace. „Na finančních tocích, které tam probíhaly, nám v té době nic divného nepřišlo,“ dodala.

    Jana Mayerová (Nagyová) je obžalována ze zločinu dotačního podvodu, Andrej Babiš ze zločinu pomoci k dotačnímu podvodu.

  • Babišův švagr nic nekomentuje

  • Babiš mladší se dostaví k soudu v pátek

    Soudce Jan Šott oznámil, že syn obžalovaného expremiéra kontaktoval soud s tím, že při pátečním jednání vystoupí jako svědek. Stejnou informaci sdělil Babiš junior minulý týden Seznam Zprávám a včera ji zopakoval.

  • Babišova dcera nepřišla

    Ze zdravotních důvodů se z jednání omluvila Babišova dcera Adriana Bobeková a uvedla, že v budoucnu nebude svědčit. Soudce jen přečetl její dřívější výpověď k vlastnictví akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Hlavní zprávy