Hlavní obsah

Advokáti chtěli zabránit výslechu Babiše jr. Soudce jim to zamítl

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší tvrdí, že jeho podpis na dokumentu o akciích byl zfalšován.

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš junior uvedl, že ve středu přiletí do Prahy. Jsem zdravější než můj otec, napsal s odkazem na to, že viděl video Čau lidi natočené na průhonické benzince.

Článek

I když středeční dopoledne se u soudu s expremiérem Andrejem Babišem točilo kolem jeho nejbližších příbuzných, to hlavní se odehrávalo kolem jména, které zaznělo spíše na okraj.

Andrej Babiš mladší navzdory všem pochybnostem chce u soudu mluvit a říci, že jeho podpis na převodu akcií Farmy Čapí hnízdo byl zfalšován, a tomu odpovídala aktivita advokátů jeho obžalovaného otce i otce samotného.

Obhajoba se snažila soudce přesvědčit o tom, že junior není ze zdravotních důvodů schopen vypovídat. „O to se teď povede největší boj,“ souhlasí advokát Jiří Kučera, který proces s Babišem starším podrobně sleduje a komentuje ho na Twitteru.

V odpolední části pak soudce Jan Šott plány obhájců zmařil. Jejich návrhy směřující proti svědectví Babiše juniora zamítl.

Andrej Babiš mladší napsal Seznam Zprávám už minulý týden, že si stále stojí za výpovědí, kterou minulý rok sdělil policii – že podpis na převodu akcií Farmy Čapí hnízdo není jeho. „Ano, stojím si za tím,“ uvedl Babiš junior.

Obhajoba jeho otce tak dnes u soudu předala předsedovi senátu Janu Šottovi písemnou námitku proti výslechu Babiše mladšího, který je naplánován na tento pátek.

Obhájce Anadreje Babiše navrhoval, aby soud nechal juniora vyšetřit znalcem a ten určil, zda je schopen hodnověrně vypovídat. Navrhl též výslech jeho bývalé lékařky Protopopové.

Soudce však návrh obhajoby zamítl. „Ze spisu nevyplývá, že svědek není schopen vypovídat. Návrh proto nepovažujeme za důvodný,“ uvedl Jan Šott. Zároveň však oběma obžalovaným - Babišovi staršímu i Mayerové (Nagyové) - povolil, že se v pátek nemusí k soudu dostavit.

Setkání otce a syna Babišových tak v soudní síni nebude. Advokát obžalovaného Babiše Eduard Brůna u soudu Seznam Zprávám řekl, že Babiš otec nechtěl svou přítomnosti syna znervozňovat a vyvíjet na něj tlak (více ve videu).

Co si o plánovaném výslechu Andreje Babiše mladšího myslí, řekl Babiš starší už včera. U soudu uvedl, že syn není schopen výpovědi.

„Snaží se ten výslech zvrátit,“ komentuje to už citovaný advokát Jiří Kučera.

ONLINE ze soudní síně:

Andrej Babiš mladší se už do Prahy chystá. „16. 9. bude důkaz, že jsem schopen výpovědi,“ napsal už poněkolikáté v SMS zprávě redakci.

Do Prahy má podle posledního vyjádření Babiš junior přiletět dnes večer. „Jsem v lepším zdraví než můj otec. Stačí se kouknout na zoufalé video na benzince,“ reagoval na slova svého otce Babiš junior.

A jak vnímá to, že se u soudu se svým otcem setká? „Nijak to nevnímám. Jenom nechci potkat jeho (nebo nějakou gorilu Agrofertu) na ulici,“ uzavřel Babiš mladší.

Proč se podle advokáta Jiřího Kučery boj o výpověď Babišova syna hrál?

Babiš junior zpochybňuje pravost podpisu na smlouvách, na jejichž základě se měl stát akcionářem Farmy Čapí hnízdo. Jak bylo uvedeno, opakovaně říká, že nic takového nepodepsal. Totéž ale před soudem řekl jeho otec. „Jednoznačně odmítám, že bych to podepsal,“ řekl v úterý u soudu Andrej Babiš starší.

O pravosti podpisu v úterý před soudem vypovídal znalec Aleš Čulík, který uvedl, že u některých podpisů Babiše mladšího se objevila částečná shoda s podpisy jeho otce. Přesněji to prý určit nešlo. A právě proto, že se nevyjádřil se stoprocentní jistotou, je důležité, co před soudem, pod přísahou, řekne Babišův syn. Svědectví znalce s doplňujícím tvrzením Babiše mladšího by mohlo vést soud k závěru, že podpis skutečně zfalšován byl.

„Obhajoba to nechce připustit, právě proto, že se obává, že by pan Babiš mladší výpovědí mohl zpochybnit svůj podpis o převodu akcií a z hlediska obhajoby vnést do věci jiné světlo. Navíc hrozí, že řekne i něco, o čem třeba ani nevědí,“ domnívá se advokát Kučera.

Andrej Babiš mluví o středečním vystoupení Jany Mayerové.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

U soudu ve středu dopoledne také zazněla překvapivá slova z úst obviněné bývalé manažerky Farmy Čapí hnízdo Jany Mayerové (Nagyové). Na výzvu soudce, zda se chce k věci vyjádřit, uvedla, že se chce omluvit rodině Andreje Babiše. „Pokud by někdo čistě teoreticky pochybil v této věci, jsem to já. Nikdo z jeho rodiny tady nemá co dělat,“ řekla rozechvělým hlasem u soudu Nagyová.

Podle advokáta Jiřího Kučery tato její výpověď ale nemá žádnou právní váhu. „Z právního hlediska to nemá žádný význam. Nedoznala žádnou vinu, k té skutkové podstatě se nevyjádřila,“ okomentoval slova Nagyové Kučera.

„Neudělala žádnou chybu. Jí to zničilo život,“ řekl k tomu Andrej Babiš. Celé video s vyjádřením si můžete pustit výše.

Reklama

Doporučované