Hlavní obsah

Je to podvodník, řekl Babiš. Rozzuřil ho znalec, který podpořil obžalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Andreje Babiše rozčílila výpověď soudního znalce. Hned na soudní chodbě ho začal urážet.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Druhý den procesu s Andrejem Babišem potvrdil očekávání: případ údajného dotačního podvodu se stává soubojem znaleckých posudků. Současně u soudu zaznělo dosud nejostřejší svědectví. To rozzuřilo Babiše.

Článek

Ještě dopoledne odcházel ze soudní síně Andrej Babiš s viditelně dobrou náladou.

„Když je to pozitivní, tak to se neptáte,“ zastavil se dobrovolně u hloučku novinářů a začal interpretovat svědectví, která u soudu zazněla do oběda. Auditoři a účetní z holdingu Agrofert před policisty vypověděli, že Farma Čapí hnízdo v předmětné době do holdingu nepatřila. „Vyplývá z toho, že obžaloba je nesmyslná,“ dodal expremiér.

O čtyři hodiny později bylo vše jinak.

„Je to podvodník, který dělá podivné znalecké posudky,“ neudržel se Babiš a na stejném místě, na chodbě před soudní síní, začal cupovat svědectví soudního znalce Vítězslava Hálka z odpoledního jednání.

Totiž: znalec Vítězslav Hálek krátce předtím před soudním senátem vypověděl, že Farma Čapí hnízdo podle něho nebyla schopná si ze svého provozu zajistit dostatek peněz. A fungovala – jak dále řekl Hálek – jen díky penězům z holdingu Agrofert.

„Z tabulky je patrné, že v roce 2013 byla firma předlužená a měla skončit v úpadku,“ konstatoval Hálek.

Jak vypočetl, firma měla příjem ve výši 340 milionů korun. Z toho 324 milionů přiteklo od firem z holdingu Agrofert. Přes 280 milionů korun pak putovalo do Farmy Čapí hnízdo prostřednictvím reklamy. Reklamy, která se na Čapím hnízdě objevila před a krátce po otevření. Znalec Hálek takovou propagaci označila za „iracionální“.

Ve svém znaleckém posudku navíc popsal, že u části reklamy, kterou Hálek prezentoval, byla cena výrazně nadhodnocena.

Babiše to pobouřilo už v soudní síni.

„Je to nedůvěryhodná osoba,“ řekl Babiš poté na Hálkovu adresu. Následně Babiš začal předčítat z papíru, co všechno tento znalec řešil a v jakých případech podle něho chyboval. A nato se pokusil Babišův advokát vyloučit Hálka pro podjatost. Což ovšem soudce Jan Šott odmítl.

Babiš si pak vylil zlost na znalce na chodbě soudní budovy. Novinářům v téměř dvouminutovém monologu (vidět můžete ve videu tohoto textu) předložil souhrn odsudků a znalcových pochybení, včetně toho, že pracuje pro „kartel“ a „na objednávku“. Na otázku – na čí objednávku to je – však nedokázal obžalovaný expremiér konkrétně odpovědět.

Znalec Vítězslav Hálek uvedl, že Babiš je u soudu v takovém postavení, kdy může tvrdit, co chce. „Přípustná je i evidentní lež,“ napsal Hálek s tím, že se dále k tvrzení Babiše nechce vyjadřovat.

Online: Druhý den procesu s Babišem

Falešný podpis?

V úterý se u soudu probíral ještě jeden klíčový posudek. Ten měl stanovit, zda podpis Andreje Babiše mladšího na smlouvách je pravý, či zfalšovaný.

Na toto podezření přivedl policii právě Babiš junior, když vypověděl, že operace, kdy se stal podle dokumentů akcionářem Farmy Čapí hnízdo se odehrály bez jeho vědomí a jeho podpis na dokumentech někdo zfalšoval.

Znalec Čulík u soudu přitom konstatoval, že u některých podpisů Babiše mladšího se objevila částečná shoda s podpisy jeho otce. Jenže nemohl to podle svých slov určit jednoznačněji. Vysvětlil, že srovnávání a zpracování posudku bylo problematické, neboť se nepodařilo zajistit dostatek podpisů Andreje Babiše mladšího před rokem 2008. Tedy před tím, než byly podepsány smlouvy na koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo.

Obžalovaný Andrej Babiš pak u soudu jednoznačně řekl, že podpis na smlouvách ke koupi akcií firmy Farma Čapí hnízdo nezfalšoval. „Jednoznačně odmítám, že bych to podepsal,“ řekl.

Rozsekne to nejspíš až další posudek. Soudce Šott na konec úterního jednání uvedl, že po výslechu znalce Aleše Čulíka by se mělo znovu prověřit, zda je skutečně podpis Andreje Babiše mladšího na smlouvách ke koupi akcií Farma Čapí hnízdo pravý. Pokud by nebyl, obhajoba jeho otce, že Farmu Čapí hnízdo ovládali jeho příbuzní, by dostala vážné trhliny.

Stejně přijedu, hlásí Babiš mladší

Andrej Babiš starší v úterý soudu řekl, že jeho syn Andrej Babiš mladší není kvůli svému zdravotnímu stavu schopný vypovídat před soudem. Jeho výslech byl naplánovaný na pátek 16. září.

Andrej Babiš junior přitom minulý týden Seznam Zprávám řekl, že k soudu do Prahy přijede. A na svém plánu setrval i poté, co jeho otec oznámil u soudu opak. „Mají starou informaci (v emailu jsem řekl, že nepřijedu, ale rozmyslel jsem si to),“ reagoval v úterý odpoledne pro Seznam Zprávy.

Otazník visí rovněž nad výslechem dcery Adriany Bobekové, jež měla před soudní senát předstoupit ve středu. Babišovi advokáti totiž navrhli, aby vypovídala s vyloučením veřejnosti.

Soudce Jan Šott na to reagoval slovy, že jde o krok nezvyklý a budou jej muset důkladně odůvodnit. Ve spise je přitom založen lékařský posudek, který tvrdí, že Bobeková trpí duševní chorobou.

Reklama

Doporučované