Hlavní obsah

Obžaloba za Čapí hnízdo: Žalobce se přiklonil k Babišovi mladšímu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš čelí obžalobě v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Část obžaloby v kauze Čapí hnízdo popisuje, proč skončí bývalý premiér Andrej Babiš a Jana Nagyová před soudem. Případ začne řešit 12. září.

Článek

Až bude státní zástupce Jaroslav Šaroch na začátku září u pražského městského soudu předčítat obžalobu v kauze Čapí hnízdo, bude se v ní opírat také o svědectví Andreje Babiše mladšího.

V případu, v němž je svědkův otec Andrej Babiš starší obžalován spolu s někdejší manažerkou Agrofertu Janou Nagyovou (Mayerovou) z činů kolem dotačního podvodu, zpochybnil syn bývalého premiéra hodnověrnost tří důležitých dokumentů. Těch, jimiž se dotačnímu úřadu dokládalo, že Farma Čapí hnízdo je malá rodinná firma a ne součást mocného Agrofertu.

A jak lze vyčíst z dosud známé části obžaloby, Babišovi mladšímu žalobce věří. Zdroj ze státního zastupitelství obeznámený s případem pak Seznam Zprávám potvrdil, že v obžalobě se pracuje s verzí, že za Babiše mladšího někdo podepsal například smlouvy na koupi akcií ZZN Agro Pelhřimov, který byl poté přejmenován na Farmu Čapí hnízdo.

O obsahu obžaloby - je zatím známa její takzvaná výroková část, kde jsou popsány trestné činy, ale nikoli předkládané důkazy - jako první referovaly Akutálně.czDeník N. Seznam Zprávy ji mají také k dispozici.

V obžalobě žalobce Jaroslav Šaroch konkrétně uvádí, že 31. prosince 2007 bylo na Babišovy děti - Andreje Babiše mladšího a Adrianu Bobekovou - a jeho partnerku Moniku Babišovou převedeno dvacet akcií firmy ZZN Agro Pelhřimov. Babišovy děti měly mít každý pět akcií, Monika Babišová pak deset. Částku 2,386 milionu za tyto akcie zaplatil podle vyšetřovatelů Andrej Babiš ze svého účtu.

Převod akcií na děti a manželku byl podle žalobce účelový. Měl budit dojem, že firma není propojena s holdingem Agrofert, a může tak získat dotaci. „Důvodem tohoto převodu akcií bylo účelové a formální vytvoření zdání, že společnost ZZN Agro Pelhřimov je samotný a nezávislý malý nebo střední podnik,“ napsal Jaroslav Šaroch do obžaloby.

Babiš mladší odmítl, že by akcie vlastnil

Když policie loni v září Andreji Babišovi mladšímu při šestihodinovém výslechu ukázala protokol k předání a převzetí akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov, odmítl, že by dokumenty vlastnoručně podepsal.

„Nejedná se o můj podpis. Nepamatuji si, že bych tuto písemnost někdy viděl. Nikdy jsem žádné akcie Čapího hnízda nepřevzal, nikdy jsem je ani neviděl,“ řekl Babiš mladší podle dřívějšího zjištění Seznam Zpráv policii.

Na přímý dotaz žalobce Šarocha, kde na přelomu roku 2007 a 2008 byl, však uvedl, že si to již nepamatuje. Ale také řekl, že by si pamatoval, kdyby byl na silvestra v Česku.

Babiš mladší navíc zpochybnil při výslechu i smlouvu o převodu akcií z 16. 2. 2008 mezi ním a Martinem Herodesem, bratrem Babišovy manželky Moniky. Tehdy měl od Babiše juniora Herodes koupit jednu akcii společnosti Farma Čapí hnízdo.

„Opět se nejedná o můj podpis. Neznám tuto písemnost. Nikdy jsem panu Herodesovi žádnou akcii vědomě neprodal a nepodílel se s ním na žádné obchodní aktivitě,“ řekl Babiš policistům. Upozornil je také na to, že na smlouvě ke koupi akcií je navíc chybně uvedena i jeho adresa - byla tam podle něho ta, kde naposledy bydlel jako dítě.

Vyšetřovatelé nechali kvůli výpovědi Babiše mladšího vypracovat na pravost podpisů znalecký posudek a soudní znalec Aleš Čulík do něj napsal, že jeden ze sporných podpisů nemusí být dílem Babiše mladšího.

Advokát Jany Nagyové Josef Bartončík říká, že pro pozici jeho klientky je otázka podpisu Andreje Babiše mladšího na klíčových dokumentech bezvýznamná.

Jeho bratr Michael Bartončík, který zastupuje Andreje Babiše, pak na dotazy zatím nereagoval.

Půjčka od Agrofertu

Jak je známo, společnost Farma Čapí hnízdo nakonec získala z Evropské unie téměř 50 milionů korun.

Podle státního zástupce přitom obvinění zamlčeli důležité informace a to, že Agrofert poskytl Čapímu hnízdu půjčku ve výši 150 milionů korun. A navíc, že holding ručil za půjčku v objemu 375 milionů u britské banky HSBC, která byla použita na stavbu středočeského multifunkčního kongresového centra. Tyto informace přitom podle obžaloby mohly mít vliv na to, zda firma dotaci získá.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Bývalý premiér Andrej Babiš přitom opakovaně tvrdí, že v době získání veřejné dotace ve výši téměř 50 milionů korun neměl jeho holding Agrofert s rekreačním centrem nic společného. Žalobce Šaroch ale v obžalobě naopak píše, že Babiš věděl, že Farma Čapí hnízdo nemá na dotaci nárok.

„Byl si (Andrej Babiš) stejně jako obviněná Jana Nagyová vědom toho, že minimálně jeho prostřednictvím a prostřednictvím jeho dcery Adriany Bobekové, jeho družky Moniky Babišové a jejího bratra Martina Herodese byla společnost Farma Čapí hnízdo propojena se společnostmi ze skupiny Agrofert,“ napsal Šaroch.

Andreje Babiše mladšího v této souvislosti státní zástupce nezmiňuje. Znamená to, že podle něho tento Babišův syn akcionářem Farmy Čapí hnízdo nebyl.

Nosil jsem špinavé ručníky, řekl Babiš mladší

Na Čapím hnízdě byl Andrej Babiš mladší podle toho, co také řekl policii, mnohokrát. Uvedl, že tam trávil Vánoce s rodinou a byl ubytován v hotelu i v soukromých apartmánech. Dále policistům řekl, že v budově Čapí hnízdo měl jeho otec řadu osobních fotografií. „Je to úplně jasné, že tam de facto bydlí a Farma Čapí hnízdo byla vždy jeho víkendovým sídlem,“ popsal při výslechu.

A nějakou dobu - mezi roky 2015 až 2017 - také Babiš mladší podle svých slov pro firmu Imoba, která spadá do holdingu Agrofert a které Čapí hnízdo patří, pracoval společně s Petrem Protopopovem. Mužem, s nímž na podzim 2017 odjel na Krym, přičemž policie prověřovala podezření (pro které nakonec nenašla důkazy), že Protopopov tam Babiše mladšího odvezl nedobrovolně.

„Nosil jsem pytle se špinavými ručníky ze Sokolovny (objekt patří společnosti Imoba spadají pod Agrofert, pozn. red.) na Farmu Čapí hnízdo. To jsem dělal s Protopopovem. Byla to ponižující práce a otec mi mohl dát lepší práci než toto,“ uvedl Babiš mladší. Zároveň doplnil, že za to nedostával žádný plat.

Jak šel čas s Andrejem Babišem mladším

  • Andrej Babiš mladší uvedl, že od roku 2003 do 2010 žil v USA. Po svém návratu pracoval ve společnosti Travel Servis na pozici dopravního pilota. Babiš mladší policii řekl, že kolem roku 2011 mu finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková nechala podepsat dokumenty, které se týkaly Farmy Čapí hnízdo.
  • Když Babiš mladší už nepracoval u letecké společnosti, tak mimo jiné pomáhal ve firmě Imoba, která spadá do holdingu Agrofert a patří jí i Čapí hnízdo. Jeho náplní práce mělo být, že vozil špinavé prádlo.
  • V říjnu 2017 byl obviněn v kauze Čapí hnízdo. Den poté odletěl spolu s bývalým řidičem Agrofertu Petrem Protopopovem na Krym. Podle slov Babiše mladšího tam byl odvezen nedobrovolně právě kvůli kauze Čapí hnízdo.
  • V únoru 2020 bylo jeho trestní stíhání zastaveno. V září 2021 pak v tomto případě vypovídal jako svědek.

Policie se Babiše mladšího ptala také na to, zda v době výslechu trpěl nějakou duševní chorobou. On to odmítl. „Ne, netrpím,“ odpověděl na dotaz policisty a předložil mu v této souvislosti také tři posudky, které se zabývaly jeho zdravotním stavem.

Advokát Josef Bartončík, který v této kauze zastupuje obžalovanou Nagyovou, však jeho zdraví zpochybňuje. Bartončík při tomto výslechu na policii navíc upozornil na špatný vztah mezi Andrejem Babišem mladším a jeho otcem.

Zmínil v této souvislosti rozhovor pro Deník N, v němž podle něho Babiš mladší volně řečeno řekl, že jeho otec patří do kriminálu. „Myslel jsem to vážně,“ prohlásil syn bývalého premiéra.

Reklama

Doporučované