Hlavní obsah

ČHMÚ odvolal smogovou situaci na Třinecku, ve zbytku kraje platí

Foto: Mino Surkala, Shutterstock.com

Ostrava ve smogu, ilustrační snímek.

Reklama

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes ráno odvolal smogovou situaci na Třinecku. Platila tam od úterního večera.

Článek

Ve zbytku Moravskoslezského kraje zůstává smogová situace nadále v platnosti. Rozptylové podmínky by se ale měly i tam zlepšovat, uvedli meteorologové na síti X.

„Na severovýchodě území platí stále smogová situace kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu. Rozptylové podmínky se už budou v příštích hodinách a dnech pomalu zlepšovat,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé v regionu by se měli zdržet fyzické zátěže. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Meteorologové také doporučují maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně jezdit veřejnou dopravou. „Přispějete tak ke zlepšení momentální špatné kvality ovzduší, neboť emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska, kde jsou rovněž zhoršené rozptylové podmínky.

Reklama

Související témata:
Smogová situace

Doporučované