Hlavní obsah

Další otrávená Bečva? Snad až za sto let, říká ministryně a chystá novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Ve sledovaném případu otrávené Bečvy veřejnost stále s jistotou nezná viníka. Vyšetřování se vrátilo na začátek.

Reklama

Šéfka resortu životního prostředí chce v červnu předložit vládě novelu vodního zákona. Seznam Zprávám ale řekla, že „ani nejlepší zákon nedokáže zabránit všem haváriím“. Naznačila rovněž personální změny v podřízených institucích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od otravy řeky Bečvy uplynulo více než půldruhého roku, Česko ale zatím marně čeká na změny příslušných zákonů, které politici od ekologické katastrofy avizují.

Úprava paragrafů má zpřesnit postupy, jak podobné havárie lépe zvládat. Změna legislativy se začala připravovat už za ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), Sněmovna ovšem úpravy na konci volebního období nestihla schválit.

Brabcova nástupkyně ve funkci – Anna Hubáčková z KDU-ČSL – nyní pro Seznam Zprávy uvedla, že zákon předloží vládě v červnu.

„Novela (připravená minulým vedením ministerstva) měla mnoho připomínek a těmi jsme se dál řídili. Upřesníme ještě vztah mezi vodoprávními úřady, inspekcí a hasiči. Upravujeme výši pokut. V červnu novelu předložím na jednání vlády, pak půjde do Sněmovny,“ načrtla plán.

Nejasné kompetence

Jedovaté látky vytekly do Bečvy 20. září 2020 na pomezí Zlínského a Olomouckého kraje a otrávily čtyřicet kilometrů toku.

Právě nejasné kompetence úředníků vodoprávních úřadů, České inspekce životního prostředí či hasičů vedly k tomu, že ze dne havárie vyšetřovatelům chybí relevantní vzorky od výpustí. Vsetínský okresní soud i proto minulý týden smetl ze stolu obžalobu a vrátil případ do přípravného řízení.

Chystaná novela vodního zákona stanoví běžné havárie a havárie velkého rozsahu. „Běžných je velká většina a stávající zákon tam v zásadě vyhovoval. U těch velkých bude zásah vždy řídit velitel hasičů. Má zkušenosti. Ví, komu zavolat, koho si přizvat, aby se to řešilo rychleji,“ vysvětlila ministryně.

Novinky podle ní pomohou k prevenci i zvládnutí podobných havárií. „Musíme zabránit opakování. Ani nejlepší zákon – pokud se u nehody vyskytne ne úplně precizní člověk – nedokáže zabránit všem haváriím. Ale snad novela povede k tomu, že se něco podobného bude opakovat nejdřív za sto let.“

Pochybení u Bečvy

Kolem vyšetřování otravy Bečvy vyplouvají na povrch další nejasnosti. Okresní soud ve Vsetíně minulý týden potvrdil pochybnosti expertů a sledovaný případ kvůli nedostatkům poslal zpět vyšetřovatelům. Justici chybí přímý důkaz směřující k viníkovi. Konstatovala také, že „nebyly objasněny základní skutkové okolnosti, bez kterých není možné ve věci rozhodnout“.

Podle ministryně útržky ze soudního usnesení jen potvrzují její dřívější podezření: „K pochybení zasahujících došlo. A především v tom, že řádně a včas neodebrali a nepředali vzorky k vyšetření. Co se dělo s jednodenním zpožděním, bohužel nemůže prokázat viníka.“

Zároveň naznačila personální změny v podřízených institucích. Vládnoucí koalice chce „provzdušnit“ vedení státních úřadů. Jejich šéfové jsou nyní chránění služebním zákonem. Vláda Petra Fialy (ODS) však plánuje, že by ředitelé museli svá místa po pěti letech obhajovat ve výběrových řízeních. Ve středu schválila novelu služebního zákona, posvětit ji ještě musejí poslanci.

Hubáčková už dřív uvedla, že nikdo z jejích podřízených nemá místo jisté. „Stále to platí. Některé věci jsme si vzájemně vysvětlili, některé půjdou až změnou služebního zákona,“ řekla nyní neurčitě.

Na dotaz, zda se obměna dotkne také šéfa inspekce Erika Geusse, reagovala, že se to týká všech ředitelských míst, pokud novela služebního zákona projde. „Počítá se s tím, že na některá místa budou vypsaná nová výběrová řízení a to využiju v plné míře,“ zdůraznila ministryně.

Právě inspekce v čele s Geussem už krátce po havárii vyloučila jako možného viníka valašskomeziříčskou Dezu, i když vyšetřování teprve začalo. Chemička spadá pod holding Agrofert zaparkovaný ve svěřenském fondu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Politici z bývalé opozice vyčítali inspekci, že Agrofertu nadržuje.

Výhradám dal nyní částečně za pravdu již zmíněný soud, když vyšetřovatelům vytknul, že se příliš zaměřili na jedinou společnost: Energoaqua. A to i formou zadání znaleckého posudku. „Ve vztahu k původci havárie bylo zadání znaleckého posudku návodné,“ konstatovala soudkyně Ludmila Gerlová.

„Elementární respekt k zákonům“

Geuss od počátku postup svých podřízených hájí, podle něj postupovali v souladu se zákony. Zdůrazňuje, že pro šetření podobných havárií jsou klíčové vodoprávní úřady. Avizoval, že pokud jeho případný vyhazov nebude řádně obhájený, bude se bránit u soudu.

„Tady nejde o ‚uvolňování‘ ředitelského místa, ale o elementární respekt k platným zákonům, které by měli ctít nejen úředníci, ale i politici, a to dokonce i po vyhraných volbách,“ reagoval Geuss už dřív na dotaz Seznam Zpráv.

Na konci dubna adresoval nové ministryni dopis, kde jí vyčetl, že si doposud od jeho týmu nenechala postup zasahujících detailně vysvětlit. Zároveň vzkázal, že kdyby jeho odchod z čela inspekce byl tak jednoduchý, už by sám odešel.

„Rozhodně neposloužím jako oběť. Nenechám házet na inspekci a potažmo ani na sebe špínu, kterou si nezasloužíme. Tomu se budu vždy bránit,“ napsal mimo jiné. Redakce má dopis k dispozici.

„Snažím se komunikovat se všemi pracovníky organizací, které spadají do kompetence Ministerstva životního prostředí. Na soukromou debatu jsem neměla čas, ale samozřejmě, že jsem s panem ředitelem mluvila. Obhajoval postupy inspekce. Přirozeně jsme se na všem neshodli,“ komentovala to nyní ministryně.

Připomněla, že důležitý dokument, který inspektoři vyplňují při řešení havárií, byl sepsán až zpětně. „Nebyl čas vzájemně si dokazovat, jestli byl sepsán bez data a včas, nebo bez data a pozdě. Ale že bych s ředitelem nemluvila? Probírali jsme to,“ dodala Hubáčková.

Reklama

Doporučované