Hlavní obsah

Exředitel kabinetu ministra Bartoše končí po nařčení ze sexuálního násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ministerstvo pro místní rozvoj.

Reklama

Loni vyšlo najevo, že dotyčná pracovnice navázala s ředitelem kanceláře vztah a následně se situace vyhrotila.

Článek

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) odvolal z funkce ředitele svého kabinetu Matouše Vanču, kterého jedna ze zaměstnankyň obvinila z bossingu a sexuálního násilí. Za jeho nevhodné chování se resort ženě tento týden omluvil, uvedl ve čtvrtek web Hospodářských novin (HN). Případem se zabývala i policie, která ale kauzu údajného sexuálního napadení odložila.

Post ředitele kabinetu ministra na Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) opustil Vanča loni v září dočasně, nyní končí definitivně.

„Vzhledem k tomu, že pracovněprávní rovina případu stále není dořešena, odvolal ministr Matouše Vanču z vedení kabinetu,“ potvrdila mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

Vanča deníku sdělil, že si s ministrem Bartošem v září stanovili lhůtu, do které by považoval jeho návrat do funkce za smysluplný. „A ta už byla překročena. Proto jsme se dohodli, že mě z ředitelské funkce odvolá a já své působení na resortu ukončím,“ doplnil Vanča, který je nyní ve výpovědní lhůtě.

Server HN.cz loni v září uvedl, že jedna z pracovnic ministerstva čelila šikaně ze strany kolegů. Situace se vyhrotila, když navázala vztah s Vančou. „To vyvrcholilo sexuálním násilím. Pak ji údajně přesvědčoval, že se nic nestalo,“ uvedla advokátka zaměstnankyně Lucie Hrdá.

Případem údajného sexuálního násilí se zbývala i policie, která ale kauzu odložila. Kriminalisté při prověřování neodhalili žádný zločin ani přestupek.

Reklama

Doporučované