Hlavní obsah

Vláda podle hejtmanů chystá dávku, která má uprchlíky přimět ke stěhování

Foto: ČTK

V Česku je podle informací vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) asi 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Reklama

aktualizováno •

Z jednání hejtmanů se zástupci vlády vyplynulo, že chce kabinet uprchlíky k přesunu do jiných částí Česka motivovat. Od června má také fungovat propojený informační systém ohledně kapacit škol, ubytování i počtu uprchlíků.

Článek

Vláda Petra Fialy (ODS) chce ke stěhování uprchlíků napříč Českem motivovat speciální dávkou nebo detailními informacemi o volných kapacitách škol či lékařů.

Chystá několik motivačních prvků, které povedou k rovnoměrnějšímu rozdělení ukrajinských uprchlíků po republice. Vyplývá to z úterního ranního jednání Asociace krajů ČR se zástupci vlády.

„Pracujeme s nejrůznějšími tipy a varianty. Proto jsme se rozhodli s hejtmany a panem primátorem ještě jednou sejít na speciálním jednání tento týden,“ uvedl po mimořádném úterním jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na dotaz Seznam Zpráv, jestli bude motivace i finančního charakteru.

Kabinet tak chce mimo jiné zlepšit napjatou situaci v Praze, jejíž vedení upozorňuje na přeplněné kapacity škol či ubytování. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) minulý týden řekl, že pokud kabinet nezačne řešit krizovou situaci v hlavním městě, zavře asistenční centrum. O jeho případném uzavření bude ve středu ráno jednat pražský krizový štáb.

Tři pilíře

Nový „relokační“ mechanismus se má podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) opírat o tři základní motivační předpoklady. Také hejtmani však opakují, že lze běžence přemisťovat jen na dobrovolné bázi, nikdo je ke stěhování nemůže nutit.

„Musíme už předem uprchlíky informovat, kde jsou volné kapacity škol, bydlení či lékařů. Poslouží k tomu informace na webu i telefonních linkách,“ uvedl hejtman.

Vláda má dopilovat informační systém, který vedením obcí i krajů poskytne aktuální data o počtech uprchlíků v jednotlivých regionech.

„Máme přislíbeno, že ostrá data budou k dispozici od prvního června. Nedostatek aktuálních dat je základní nedostatek, s nímž se teď potýkáme,“ přiblížil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Podle něj kraje budou schopné ubytovávat uprchlíky, kteří se nevejdou do středních Čech či do Prahy.

Vyjádření zástupců kabinetu Seznam Zprávy zjišťují, odpoledne jednal krizový štáb. Vláda se bude na večerním jednání dál zabývat právě uprchlickou krizí.

„Nevíme, kde přesně jsou“

Vondrák doplnil, že dosavadní data o počtech běženců nejsou validní. Čtyři informační databáze krajů, Ministerstva vnitra či resortu práce a sociálních věcí nejsou provázané. „Vytváří se dashboard, který je propojí. Zatím to nefunguje a to je základní problém. Nevíme, kde přesně uprchlíci jsou. Máme info v databázích, ale ta data už nemusejí platit,“ sdělil.

V přerozdělování má pomoci další pilíř v podobě dotačního programu, který bude uprchlíky motivovat ke stěhování do regionu s volnějšími kapacitami. Jaká bude výše dávky, zatím není jasné.

Poslední pilíř počítá s tím, že se přesně nastaví pravidla pro stěhování utečenců. „Neumožní se jim například, aby zapsali dítě ve škole v kraji, kde jsou kapacity přeplněné,“ doplnil Vondrák.

Hejtmanství mají pomáhat s koordinací utečenců do jednotlivých obcí s rozšířenou působností.

Také šéfové krajů po jednání zdůraznili, že utečence nelze ke stěhování nutit nějakým zákonným nařízením či dekretem.

„Navržený systém dává určitě větší smysl než interpretace úvah pana Hřiba s tím, že by mohl stát cíleně stěhovat ty uprchlíky. To je nesmysl. Nelze to dělat administrativním nařízením. Ti lidé jsou svobodní a mohou se pohybovat po celé Evropě, jak chtějí,“ prohlásil Suchánek.

Podle něj na jednání zazněly také informace, že už nyní do Česka proudí méně uprchlíků, než se na Ukrajinu vrací.

Primátor Hřib minulý čtvrtek řekl, že pokud vláda tento týden nezačne vytvářet systém rozdělení uprchlíků do krajů, Praha zavře asistenční centrum ve Vysočanech. Vedení hlavního města namítá, že v Praze odbavili téměř 90 000 uprchlíků a v přepočtu na obyvatele je tam až čtyřikrát víc běženců než v méně vytížených regionech.

+2

Reklama

Doporučované