Hlavní obsah

Hospic, který vrátil dar Nadaci Agrofert, vybral na pět milionů

Foto: Pixabay.com

Hospic Girasole z Hustopečí na Brněnsku každý rok pomůže desítkám umírajících pacientů.

Reklama

Hospici Girasole z Hustopečí na Břeclavsku za měsíc přispělo téměř 5600 dárců. Vlnu solidarity spustilo gesto organizace, která se obávala zneužití v prezidentské kampani. Peníze chce využít na komplexnější pomoc umírajícím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se na konci ledna rozhodli pro nebývalé gesto, báli se o vlastní budoucnost. Po měsíci je všechno jinak. Jeden dar sice odmítli, na oplátku jich tisíce dostali. Hospic Girasole, který pomáhá umírajícím lidem, získal od tisíců přispěvatelů bezmála 4,8 milionu korun. Peníze chce využít na rozvoj paliativní péče.

Vlna solidarity se rozběhla poté, co se neziskovka rozhodla vrátit 300 tisíc korun Nadaci Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Zástupcům Girasole vadilo, že expremiér zmiňuje dary v politické kampani před prezidentskými volbami.

O vrácení peněz pracovníci hospice informovali na sociálních sítích 23. ledna. O následných hodinách mluví jako o „nočním zázraku“. Drobní dárci i firmy jim okamžitě začali posílat peníze na transparentní účet.

Za měsíc organizaci obdarovalo 5584 dárců, další lidé přispěli i na provozní účet. „Jsme v situaci, ve které jsme se nikdy předtím neocitli. Sešlo se tolik peněz, než by si člověk kdykoli dokázal představit. Musíme si s tím moudře poradit, protože je to opravdu velká odpovědnost vůči každému dárci a každé koruně, která přišla. Neradi bychom udělali nějaký neuvážený krok,“ řekl pro Seznam Zprávy ředitel Girasole Miroslav Prchal.

Peníze chtějí využít na rozvoj paliativní péče, uvažují o navýšení počtu zaměstnanců. „Ano, je to jedna z možností. Máme některé poměrně revoluční nápady, ale musíme si k tomu nejdříve sednout a nastavit přesná pravidla,“ dodal Prchal.

Doplnil, že jednou z variant je rozvinout už dříve plánovaný nápad. „Je potřeba vzít podstatné věci a vhodně je nakombinovat, aby se možnost paliativní péče otevřela širšímu spektru pacientů,“ sdělil. Zároveň slíbil, že konkrétní plán všem dárcům Girasole zavčas odprezentuje.

Hospic už dříve usiloval o komplexnější péči lidem, kteří umírají doma. „Osobní asistence umí velmi dobře, ve spolupráci s rodinou, zajistit naplnění biologických a sociálních potřeb, chybí zde ovšem cílené zaměření na potřeby psychologické a duchovní, které jsou neméně důležité,“ napsala organizace na svých webových stránkách.

Podle ředitele Prchala při vrácení daru Nadaci Agrofert v hospicu hrozilo, že nezbude na výplaty pracovníků a bude nutné vzít si úvěr v bance.

Poslední cesta na Ukrajinu

Hospic se stará o nemocné a umírající pacienty, loni pečoval o bezmála stovku lidí. Kromě evropských i národních dotací získává finance na provoz od drobných dárců a firem.

Pacientům pravidelně plní i jejich poslední přání. Na konci ledna hospic vypravil sanitku s 39letou umírající Ukrajinkou Natalií. „Rakovina nemilosrdně zasáhla její mozek a rozšířila se v těle,“ popsal Prchal.

Natalie se chtěla vrátit domů, za maminkou, dcerou a dalšími blízkými. „Ta naděje jí dodávala poslední síly do života. Jsme rádi, že se nám její přání podařilo splnit a cestu zvládla,“ doplnil Prchal.

Hospic pomáhá lidem bezmála dvacet let. Do povědomí širší veřejnosti se však dostal až před měsícem, když oznámil, že vrátí Nadaci Agrofert 300 tisíc korun. Později avizoval navrácení dalších 260 tisíc.

Organizaci k tomu donutila Babišova slova v debatě vysílané Českou televizí před prezidentskými volbami. Babiš nadaci v prezidentském duelu zmínil ve chvíli, kdy se hovořilo o NATO. „Víte, já mám nadaci, která rozdala lidem už 800 milionů a rozdá miliardu a dvě stě padesát milionů. Vy o tom vůbec nic nevíte,“ prohlásil směrem k Petru Pavlovi.

Poté co hospic oznámil, že vrací peníze, Nadace Agrofert kontrovala, že byla naopak využita ředitelem Girasole. „Z jeho vystupování máme pocit, že jsme jeho teatrálním vrácením daru byli účelově zneužiti pro jeho vlastní prezentaci a za účelem zviditelnění jeho organizace. Rozhodnutí pana ředitele plně respektujeme, ale do této mediální akce se nebudeme zapojovat,“ napsala ve vyjádření nadace.

Přes půl milionu korun chce využít na podporu jiných organizací a jednotlivců.

Reklama

Doporučované