Hlavní obsah

Její zemi se snaží rozvrátit Rusové. Teď zamíří do Prahy za Pavlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Moldavská prezidentka Maia Sanduová a její ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Prezidentka Moldavska Maia Sanduová bude v Praze jednat o bezpečnosti. Česko ale v minulosti muselo přerušit dodávky zbraní do země kvůli jejich šíření do Ruska. Vyzbrojování se ale podle zjištění Seznam Zpráv obnovilo.

Článek

Svou zemi proti ruskému nepřátelství brání podobně přesvědčivě jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jen k tomu dosud naštěstí nepotřebovala konvenční zbraně.

Prozápadní moldavská prezidentka Maia Sanduová je tak trochu hvězdou evropské politiky. Má vystudovaný Harvard, ustála zatím všechny snahy o převrat v zemi a čelí doma proruské antikampani, že je žena a navíc bez manžela.

Teď míří Sanduová do Prahy. Pražský hrad Seznam Zprávám potvrdil, že ji prezident Petr Pavel v říjnu přijme. Prezidentka také bude hostem „havlovské“ konference Forum 2000. „Moldavská prezidentka Maia Sanduová by měla v říjnu navštívit Českou republiku, přesný termín bude zveřejněn ve spolupráci s moldavskou stranou,“ uvedl tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky.

Podle informací Seznam Zpráv bude v Praze jednat 16. října, kdy zároveň začíná konference Forum 2000. Ta probíhá od 15. do 17. října v Praze. Účast Sanduové potvrdili organizátoři akce. „Mohu potvrdit, že dorazí a vystoupí na konferenci,“ napsal Seznam Zprávám mediální koordinátor Fora 2000 Filip Šebek.

Forum 2000 je prestižní konference, kterou založil bývalý prezident Václav Havel. Jeho hosty tradičně bývají osobnosti mezinárodního dosahu a tématem rozvoj demokracie a lidských práv.

V minulosti se spekulovalo o tom, že na konferenci přijede prezidentka Tchaj-wanu Tsai Ing-wen, aby se tu neformálně potkala s Pavlem. Ten tchajwanské hlavě státu volal hned po svém zvolení, čímž rozčílil Čínu. Byl to rázný krok Pavla a odříznutí se od éry Miloše Zemana, který byl vůči Číně smířlivý. Tchaj-wan je geopolitický strategický bod - komunistická Čína jej považuje za své území, naopak USA podporují jeho emancipaci.

Podle informací Seznam Zpráv nemá tchajwanská politička na konferenci letos dorazit osobně. Loni se na ni připojila online.

Zbraně míří do Moldavska

Moldavsko sousedí s Ukrajinou, která se brání ruské agresi. Země dlouhodobě čelí snahám o rozvrat ze strany Ruska: Část území Moldavska, Podněstří, je už od 90. let pod kontrolou Moskvy, která má na svém území i vlastní vojáky. Zároveň je Moldavsko jednou z nejchudších zemí Evropy, loni získalo spolu s Ukrajinou status kandidátské země Evropské unie.

Česko a Moldavsko kromě vzdoru vůči ruské agresi v uplynulém roce spojil projekt Evropského politického společenství (EPC) - summitu lídrů Evropy nad rámec EU, který se historicky poprvé konal loni na podzim v Praze během českého předsednictví. Druhé kolo se pak konalo v Kišiněvu - štafetu tak předával Sanduové český premiér Petr Fiala. Ten by se měl v Praze se Sanduovou potkat i tentokrát.

„Pan premiér se s paní prezidentkou uvidí příští týden na summitu EPC ve španělské Granadě a rád se s ní potká i v Praze. Zajímá nás posílení vzájemných ekonomických vztahů i spolupráce na poli obrany a bezpečnosti,“ řekl Seznam Zprávám poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Spolupráce obou zemí na poli bezpečnosti ale v minulosti narušila kauza, kdy se podle zjištění evropských médií z roku 2021 měly pušky z České zbrojovky přes Moldavsko dostat do Ruska. To je pro zbrojní byznys pod sankcemi už od okupace Krymu v roce 2014. Tehdy české úřady stoply všechny zbrojní exporty do Moldavska.

„Povolování licencí jsme obnovili a zatím vše běží bez problémů. Zbraně, které prodáváme do Moldavska, se neobjevily nikde jinde, zvláště ne v Rusku,“ sdělila Seznam Zprávám ředitelka odboru kontrolních politik Ministerstva zahraničních věcí Veronika Stromšíková. K rozhodnutí došlo podle ní poté, co moldavská strana zpřísnila garance, že zbraně neskončí v nepovolaných rukou.

V posledním roce české úřady posoudily podle Stromšíkové kladně dvě žádosti na menší množství střelných zbraní pro moldavské ozbrojené složky a celkem čtrnáct žádostí pro vývozy na civilní trh.

Reklama

Doporučované