Hlavní obsah

Babiš označil Kalouska za zloděje. Premiér sledoval jen své zájmy, řekl soud

Projev Andreje Babiše, kvůli kterému se musel omluvit Miroslavu Kalouskovi. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Projev tehdejšího premiéra Andreje Babiše ve Sněmovně, kdy označil poslance Miroslava Kalouska za zloděje, nebyl férovým politickým soubojem. Babiš vybočil ze své funkce, píše se v rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Článek

Andrej Babiš jako premiér pochybil, když se v Poslanecké sněmovně v červenci 2018 během jednání o důvěře pro svou vládu ostře slovně střetl s tehdejším poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Babiš mu při emotivním projevu tykal, označoval ho za zloděje a zároveň také řekl, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Za tento poslední výrok se mu podle zářijového rozhodnutí Nejvyššího soudu musí omluvit.

V rozsudku, který Seznam Zprávy nyní získaly, soudkyně Martina Vršanská připomněla, že Babišův projev neměl nic společného s tím, zda by jeho vláda měla získat důvěru. Podle Nejvyššího soudu slovním útokem sledoval jen svoje osobní zájmy.

„Výroky nemají žádnou obsahovou souvislost s otázkou, zda vládě lze projevit důvěru, či nikoli, a nelze učinit jiný závěr, než že jimi žalovaný sledoval své zcela osobní zájmy, když emotivně reagoval na projev žalobce (Miroslava Kalouska), jejž sám pokládal za osobně urážlivý,“ uvedla Vršanská.

Podle soudkyně nebylo možné výroky považovat ani za jakousi formu politického boje či snahu o zdiskreditování politického protivníka v tvrdém, ale férovém měření politických sil. „Daným projevem se tedy žalovaný (Andrej Babiš) dopustil vybočení z výkonu své funkce předsedy vlády,“ uvedla soudkyně Vršanská.

Podle Nejvyššího soudu se navíc neprokázalo, že by Kalousek kradl nebo někoho zabil. Soudkyně tak napsala, že byly Babišovy výroky závažným obviněním.

„Nelze je bagatelizovat ani odkazem na pokleslou úroveň politické debaty ani poukazem na spekulace médií o roli žalobce (Miroslava Kalouska) v aférách minulých let,“ uvedla Vršanská.

„Předmětný výrok by důvodně nesla úkorně každá osoba v postavení a na místě žalobce (Miroslava Kalouska), a to i s přihlédnutím k tomu, že jde o osobu veřejně činnou, politika s bohatými zkušenostmi z vyhrocených debat,“ doplnila.

Nakonec se omluvil

Rozsudek byl Kalouskovi, Babišovi a jejich advokátům rozeslán soudem toto pondělí. Zatímco Kalouskův obhájce Stanislav Balík si ho převzal hned druhý den, advokát Jiří Urbánek, který zastupuje Babiše, si rozhodnutí Nejvyššího soudu vyzvedl z datové schránky ve čtvrtek.

Babiš se pak v pátek v Poslanecké sněmovně Kalouskovi omluvil. Omluvu, tak jak mu ji nařídil Nejvyšší soud, pronesl na závěr svého projevu, ve kterém nejprve ale zkritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

Do úterý by měl navíc Babiš poslat Kalouskovi omluvný dopis. Musí také zaplatit náklady soudního řízení, které byly vyčísleny na 17 388 korun. Babiš ani Urbánek na dotazy Seznam Zpráv od úterý nereagovali.

Spor Kalousek vs. Babiš

  • V říjnu 2018 podal bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek žalobu na tehdejšího premiéra Andreje Babiše. V ní požadoval, aby se mu Babiš omluvil za jeho výrok, že Kalousek „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Takto se Babiš o Kalouskovi vyjádřil během svého projevu v Poslanecké sněmovně, který přenášela televize.
  • Během roku 2019 Okresní soud Praha-západ a Krajský soud v Praze rozhodly, že by Babišovy výroky měli řešit poslanci ve Sněmovně. S tím ale Miroslav Kalousek nesouhlasil a podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
  • Nejvyšší soud v dubnu 2020 řekl, že tento případ nemají řešit poslanci, ale soud. Spor se pak vrátil zpět k okresnímu soudu.
  • V září 2020 řekl Okresní soud Praha-západ, že se má Babiš za výroky Kalouskovi omluvit. O pár měsíců později v únoru 2021 ale odvolací soud rozsudek zrušil.
  • Okresní soud Praha-západ se musel řídit v novém projednání jeho názorem a rozhodl v červenci 2021, že se Babiš omlouvat nemusí. Ale proti tomuto rozsudku se Kalousek odvolal. Jenže neuspěl, a tak podal dovolání. Nyní Nejvyšší soud znovu rozhodl.

Miroslav Kalousek ve svém dovolání, které bylo úspěšné, mimo jiné uvedl, že ho Babiš osočil ze skutků, které jsou v trestním zákoně označovány za trestné.

Andrej Babiš v reakci na dovolání Kalouska uvedl, že netvrdil, že by byl bývalý poslanec TOP 09 vrahem. Podle svých slov jen chtěl poslancům připomenout kauzu nekvalitních a životu nebezpečných padáků.

Miroslav Kalousek přitom není jediný, kdo Babiše kvůli jeho slovům zažaloval. Na soud se obrátil i pirátský senátor Lukáš Wagenknecht nebo Jana Filipová, která se účastnila demonstrace proti Babišově vládě.

Oba již dříve u soudu uspěli. A Babiš jim musel poslat dopis s omluvou. Podle webu Investigace.cz vysoudila omluvu od Babiše za jeho výroky také novinářka Pavla Holcová.

Reklama

Doporučované