Hlavní obsah

„Omlouvám se.“ Babiš poslal dopis svému nepříteli

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Andrej Babiš se opět z nařízení soudu omlouvá.

Reklama

Andrej Babiš poslal dopis s omluvou bývalému spolupracovníkovi, jehož mimo jiné nazval „udavačem“. Satisfakci pro bývalého náměstka na Ministerstvu financí a nyní senátora Lukáše Wagenknechta nařídil soud.

Článek

Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se omluvil jednomu z největších kritiků.

Po pravomocném rozsudku soudu poslal bývalému náměstkovi z Ministerstva financí a nyní senátorovi Lukáši Wagenknechtovi omluvný dopis. Začíná slovy „Vážený pane inženýre“ a dále se v něm zmiňuje pět případů, kdy podle soudu Babiš Wagenknechta v médiích pomluvil – například o něm řekl, že je „udavač“ nebo že je ten, „kdo připravil Českou republiku o 800 milionů“.

Dopis, který mají Seznam Zprávy k dispozici, poslal senátorovi Babišův advokát Jiří Urbánek v pondělí e-mailem. Avizoval, že mu omluva přijde ještě poštou, jak nařídil soud.

„Tato omluva je Vám zároveň posílána poštou na uvedenou adresu,“ napsal Urbánek senátorovi Wagenknechtovi.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Omluva, kterou poslal Andrej Babiš.

Bývalý premiér tak tentokrát postupoval přesně podle rozsudku krajského soudu.

Když loni prohrál kvůli nepravdivým výrokům spor s kritičkou Janou Filipovou, poslal jí omluvu s vlastním komentářem, a čelil pak kvůli tomu vyhlášenému exekučnímu řízení. Poté musel celou věc uvést do pořádku.

Lukáš Wagenknecht byl od února 2014 do června 2015 Babišovým 1. náměstkem na Ministerstvu financí, ale jejich cesty se poté rozešly a z někdejšího spolupracovníka se stal jeden z největších Babišových kritiků.

Senátor Wagenknecht podal na Babiše občanskoprávní žalobu kvůli 13 konkrétním výrokům. U soudu neuspěl se všemi.

Za výroky, v nichž expremiér označil senátora za psychopata, se Babiš omluvit nemusí. Wagenknecht neuspěl ani s tím, aby mu byla omluva poslána vytištěná na papíře o velikosti A4. Babiš ani nemusí v omluvě použít spojení, že se „omlouvá hluboce“.

Wagenknecht je přesto rád, že se žalobou uspěl, byť částečně. „Soud potvrdil, že lživé pomluvy by neměly být součástí politické komunikace, a doufám, že to posune alespoň trochu pozitivně politickou kulturu,“ prohlásil Wagenknecht.

Babiš ani jeho advokát Jiří Urbánek zatím na dotazy Seznam Zprávy ohledně naplnění soudního verdiktu nereagovali.

Reklama

Doporučované